Događanja u Viru povodom Božića 2017. godine

    Vjernici Župa sv. Jure u Viru pripremali su se duhovno za proslavu Božića i to sudjelovanjem na svetim Misama zornicama kroz 18 dana, što su počinjale u 6 sati, kao i nedjeljnim Misama došašća. Učenici i vjeroučenici sa svojim učiteljicama i učiteljima pod vodstvom ravnateljice Mirjane Mikulić izveli su 21. prosinca Božićnu priredbu u velikoj dvorani osnovne škole Franice Dall'era u Viru, na kojoj su bili prisutni i njihovi roditelji, te virski župnik don Ilija Drmić. Djeca su i u župnoj crkvi izveli skraćenu Božićnu priredbu pod vodstvom svoje vjeroučiteljice Dragice Mikulić, jer je jednoj učenici preminuo otac, a nekoliko drugih bile su prehlađene. Mladi župe okitili su dvije jelke u crkvi i uradili kamene Jaslice kraj oltara, te su uresili crkveno dvorište i spomenik glagoljašima pokraj kojega su poslije Polnoćke priredili domjenak za prisutne vjernike, članove dvaju pjevačkih zborova, djecu i mlade i sve ostale, među kojima je bio određeni broj župljana koji žive i rade u inozemstvu.

Opširnije...

Naš zaštitnik sv. Jure

             1. Biografski podaci 

            Sv. Jure (grčki oblik imena: Γεώργιος, Geó̱rgios, latinski oblik imena Georgius, znači ratar, seljak koji je vezan za obradu zemlje i živi od nje) rođen je u plemićkoj obitelji u Kapadociji (Mala Azija), koja je u blizini maloazijske pokrajine Bitinije, oko 280. god., a umro je u Lodu u Palestini 23. travnja 303. Arhiđakon Teodozije (518.-530.) izvještava da je sv. Jure pokopan u Diospolisu (Δıόσπολıς, u Judeji: današnja Lydda, Lida, Lod) i da se ondje događaju mnogobrojna čudesa. Neki izvori govore o Nikomediji kao mjestu preminuća ovoga sveca, pa valja reći o tome važnom gradu koju riječ.

            Nikomedija je bio drevni grad u Maloj Aziji, na području današnje Turske u blizini grada Izmita. Osnovan je oko 711. pr. Kr. kao Megarija. Nju je srušio makedonski vojskovođa Lizimah, a grad je ponovno 264. god. pr. Kr. sagradio Nikomedije I. Bitinijski, te je grad imenovan prema njemu. U vrijeme Rimskoga Carstva Nikomedija je postala glavni grad Bitinije i središte Istočnoga Rimskog Carstva 286. god. Car Konstantin Veliki - Flavije Valerije Aurelije Konstantin August rođen u Naissusu/Nišu 27. veljače 272., umro u Nikomediji 22. svibnja 337.; rimski car 306.-337., darovatelj slobode kršćanima 313. god. boravio je u Nikomediji dok nije sagrađena nova prijestolnica u Konstantinopulu (Carigradu), gdje se nalazi i predivna crkva Sveta Mudrost, građena od 408. do 415. god.

Opširnije...

ŽUPNI VJERONAUK - PITANJA I ODGOVORI ZA KRIZMANIKE

ZAZIV DUHA SVETOGA

O dođi, Stvorče, Duše Svet,

pohodi duše vjernika,

Poteci višnjom milosti

U grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,

Blagodat Boga svevišnjeg,

Studenac živi, ljubav, plam

I pomazanje duhovno.

Darova sedam razdaješ,

Ti prste desne Očeve,

Od vječnog Oca obećan,

Ti puniš usta besjedom.

Zapali svjetlo u srcu,

Zadahni dušu ljubavlju,

U nemoćima tjelesnim

Potkrepljuj nas bez prestanka.

Dušmana od nas otjeraj

I postojani mir nam daj,

Ispred nas idi, vodi nas,

Da svakog zla se klonimo.

Daj Oca da upoznamo

I Krista, Sina njegova,

I u Te, Duha Njihova,

Da vjerujemo sveudilj.

Sva slava Ocu vječnomu

I uskrslomu Sinu Mu,

Sa Tješiteljem Presvetim

Nek bude sad i uvijeke. Amen!

Pošalji Duha svojega i postat će. Aleluja!

I obnovit ćeš lice zemlje. Aleluja!

Opširnije...

Zlatni pir Mirka Tandare i Kate r. Kovač u Podzavelimu

            U subotu 7. siječnja 2017. proslavili su svoj zlatni pir - 50. godina braka Mirko Tandara (o. + Ilija, m. + Anica r. Škorić) i Kata r. Kovač (o. + Stipe, m. + Marica r. Ćalić) slavljem svete Mise u župnoj crkvi sv. Jure u Viru. Na ovom misnom slavlju bila je nazočna brojna rodbina ovih zlatoslavljenika skupa s njihovom djecom i unučadi. Misu je predvodio, održavši prigodnu propovijed, župnik don Ilija Drmić. On je rekao da su se oni vjenčali 18. siječnja 1967. u ovoj istoj župnoj crkvi pred tadašnjim župnikom don Tadijom Pavlovićem (župnik: 1964.-1977.) i pred svjedocima Ivanom Pirićem i Marinkom Tandarom, te skupinom svatova kojih tada nije bilo mnogo kao što je to danas. Istaknuo je i to da je brak svetinja koju su ovi bračni drugovi sačuvali i učvrstili kroz taj dugi niz godina i unatoč svim nevoljama kroz koje su prolazili kao i svi njihovi mještani i župljani. Za sve to stigli su do zlatnoga dana slavlja i zlatnoga pira, te do zlatnih odličja.

Opširnije...

Proslava sv. Jure, zaštitnika župe Vir 2016. godine

            U subotu 23. travnja 2016. svečano je proslavila župna zajednica u Viru svoga nebeskoga zaštitnika sv. Juru Mučenika. Misno slavlje s početkom u 11 sati predvodio je fra Gabro Mioč iz Tomislavgrada u koncelebraciji s još 13 svećenika na čelu s dekanom Posuškoga dekanata i župnikom u Posušju fra Mladenom Vukšićem. Evo kako je virski župnik don Ilija Drmić pozdravio ovaj skup: “Na početku ovoga slavlja pozdravljam sve vas prisutne vjernike, napose naših 11 ovogodišnjih prvopričesnika čije su sličice ovdje u cvijeću ispred oltara, i želim da pozorno sudjelujemo u ovoj svetoj Misi na spomendan sv. Jure. Pozdrav i svoj braći svećenicima, a opet posebno župniku iz Zagorja don Anti Ivančiću st. koji je u Mostaru radi liječenja, te današnjem predvoditelju fra Gabrijelu Gabri Mioču.

Opširnije...

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.