Proslava sv. Josipa u Vinjanima

 

Župna zajednica u Vinjanima, koju predvodi don Josip Blažević, proslavila je svečanim euharistijskim slavljem svoga nebeskoga zaštitnika sv. Josipa u utorak 19. ožujka 2013. s početkom u 11 sati. Budući da se neprestance izmjenjivala kiša, krupa, tmasti oblaci i sunce, otpala je uobičajena procesija, mimohod, obišašće oko župne crkve, ali Litanije sv. Josipa otpjevao je nakon pokajničkoga čina čeljevski župnik, rodom iz Vinice, don Blaž Ivanda. Potom je dalje uslijedilo sveto misno slavlje kojemu je predsjedao mladi i poletni svećenik, prošlogodišnji mladomisnik, inače kapelan u župi sv. Mateja na Rudniku u Mostaru don Pero Miličević.

On je u svojoj propovijedi govorio veoma lijepo i sadržano o šutljivome svecu Crkve sv. Josipu. Istaknuo je njegovu vjeru, koja nas u ovoj Godine vjere može potaknuti na naš osobni rast u tome Božjem daru, zatim na odanost i poslušnost Bogu u svim našim životnim situacijama, te na pravi i istinski oblik očinstva što ga je ovaj svetac izgradio pod vodstvom Duha Svetoga, te u lijepoj povezanosti i suradnji s Blaženom Djevicom Marijom. Time je on naš uzor koji valja nasljedovati u ovome našem životu gdje mnoge vrijednosti dolaze u pitanje, a onda se stoga i ruše mnogi ljudski ideali. Josipov primjer nepokolebive vjere, prave poslušnosti i očinstva dovodi nas u takav oblik života s kojim smo osobno zadovoljni, a ponad svega to nam potvrđuje i sam Bog.

            Tijekom ovoga misnoga slavlja pjevao je zbor mladih i djece ove župe, čije je pjevanje oduševilo sve prisutne vjernike i svećenike, kojih je bilo u koncelebraciji 13 i još u ispovjedaonici dvojica.

            Valja spomenuti i to da je vinjanski župnik don Joko obavio duhovnu devetnicu u čast svome nebeskom imenjaku i zaštitniku svoje župe Vinjani. U sklopu te devetnice župnik je ispovjedio sve bolesnike i nemoćnike u župi, a obavljena je sveopća ispovijed za ovaj župni blagdan, što je ujedno i korizmena ispovijed uoči našega najvećeg kršćanskog i katoličkog blagdana Uskrsa.

Slika: 1 - Puk za vrijeme pričešćivanja u misi na svetkovinu sv. Josipa

            Župnik je sve nazočne vjernike i svećenike pozdravio na početku misnoga slavlja, a na kraju mise, zahvalivši Bogu na svemu, izgovorio je riječi zahvale i svim sudionicima ove godišnje župne proslave, u kojoj se sabralo poveće vjerničko mnoštvo željno življenja u Bogu po uzoru sv. Josipa, Zaručnika Blažene Djevice Marije. Rekao je da su župniku i župljanima čestitali ovaj blagdan mnogi iz Vinjana i drugih župa, a među njima je i porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, koji je prošle godine predvodio misu na spomendan sv. Ane i blagoslovio spomenik u čast žrtvama ratova.

            Tijekom ovih svečanih i Bogu ugodnih dana, a napose na samo Josipovo, spomenuto je i ime prvoga župnika ove župe, koja je nastala odvajanjem od župe sv. Jure u Viru 1972. god., a to je ime don Joze Ivančića, velikoga štovatelja sv. Josipa. On je, u suglasnosti s tadašnjim biskupom Petrom Čulom, zatražio da nova župa bude pod zaštitom ovoga sveca što ga štuje cijela Crkva, čije se ime spominje u najsvečanijoj molitvi Crkve i to baš zaslugom spomenutoga biskupa koji je na Drugome vatikanskom saboru (1962.-1965.) upravo to i predložio, a crkveni oci s radošću su to usvojili. Osim toga, naša Mostarsko-duvanjska biskupija je pod zaštitom ovoga poniznoga sveca, mnoge druge naše župne crkve i kapelice, te pod zaštitom je sv. Josipa cijeli hrvatski puk i njegov Sabor i sabornici u Zagrebu.

 

Slika: 2 - Ministranti u crkvi za vrijeme mise na Josipovo

Slika: 3 - Dio pjevačkoga zbora iz Vinjana

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.