Prva sveta pričest u Viru

                U župi sv. Jure u Viru proslavljena je 7. travnja 2013. Prva sveta pričest na Bijelu nedjelju, Mali Uskrs, Nedjelju Božanskoga Milosrđa svečanim euharistijskim slavljem s početkom u 9 sati, kojemu je predsjedao virski župnik don Ilija Drmić. Ovo slavlje otpočelo je procesijom, mimohodom, obišašćem roditelja i njihovih 11 u bijelo obučenih prvopričesnika s ministrantima i župnikom predvoditeljem od Župnoga dvora pa kroz dvorište i glavni ulaz u crkvu dok su gromoglasno zvonila crkvena zvona. Ulaskom u crkvu otpočeo je pjevati Župni pjevački zbor pod vodstvom i sviranjem srednjoškolke i ovogodišnje krizmanice Petre Galić. Nakon toga uslijedilo je kratko uvođenje u ovaj svečani dan, te prvopričesnički recital autorice č. s. Lidije Glavaš, što ga je pripremila vjeroučiteljica Dragica Mikulić. Ovo su djeca tako dobro izvela da su dobili silni pljesak od nazočnih vjernika.

 

                Potom je uslijedila Služba riječi u kojoj su sudjelovale dvije majke virskih prvopričesnika i jedna prvopričesnica. Don Ilija je u svojoj propovijedi govorio na temelju riječi Božje toga dana, i to posebno s oslonom na evanđeoski odlomak u kojem se opisuje Kristovo ukazanje apostolima bez Tome i tjedan dana poslije s Tomom koji je bio posve uvjeren da je uskrsli Krist isti s onim raspetim Gospodinom koji je proboravio svoje trodnevlje u grobu i slavno uskrsnuo. Taj uskrsli Krist ukazuje se svojim zaplašenim učenicima i donosi im mir koji nitko ne može darovati doli sam Gospodin Isus. To je mir s kojim su se ohrabrili i krenuli u naviještanje velikih djela što ih je Bog izveo po svome Sinu Isusu Kristu. Ništa ih u tome nije moglo spriječiti: ni mač, ni pogibao, ni progonstvo, ni glad, ni golotinja, ni sama smrt. Služili su se svim darovima svoga Učitelja, a napose onim o opraštanju grijeha što je posebno naglašeno u spomenutom odlomku iz Evanđelja po Ivanu. Prvopričesnici su dan prije dobili dar oproštenja svojim sitnih propusta i grijeha i prvi put su shvatili koliko je velika ljubav Božja od koje se ne mogu nikada više udaljiti, a napose kada su na ovaj dan primilil Isusa u svoje tijelo i u svoju dušu pod prilikama Kruha. To će postati njihovo sveživotno prijateljevanje s Kristom koji po svojim svećenicima oprašta grijehe i daruje se u svojoj hostiji. Od ovoga i ovakvoga prijatelja nemoguće je otići jer je silna ljubav njegova prema svojoj djeci. No, moguće je ipak lutanje za nekim zemaljskim idolima i idealima, ali zadovoljstvo dolazi tek onda kada se čovjek ponovno vrati i dobivši oproštenje za sva lutanja i vrludanja, primi u svoju dušu svoga Gospodina koji je Kruh što se lomi za život svijeta i svakoga pojedinoga čovjeka. Župnik je ohrabrio i roditelje u njihovu odgojiteljskom poslanju govoreći da su oni prvi u tome svetom činu, a pomaže im i škola i Crkva. Sve ovo što se danas dogodilo, zaista je djelo Božje izvedeno i po školi i po Crkvi, jer učiteljice ovih dražesnih mališana, Mirjana Đerek i Dijana Galić, te vjeroučiteljica Dragica Mikulić dale su sve od sebe da im bude lijepo u duši, da blistaju svjetlošću koja se nikada neće ugasiti. One su pripremile prostor ispred oltara s mnogo cvijeća kojim je izražena određena simbolika ove prvopričesničke skupine koju čini osam djevojčica i tri dječaka čija su imena vidno istaknuta.

                Završivši svoju prigodnu propovijed, župnik je nastavio daljnje misno slavlje u kojem su se nizale molitve vjernika što su ih izgovorili prvopričesnici, zatim najsvečaniji čin pretvorbe kruha u Tijelo i vina u Krv Kristovu što su ovi mališani pozorno i pobožno motrili s upaljenim svijećama u rukama, a potom su se pričestili u nazočnosti svojih roditelja, rodbine, prijatelja i cijeloga puka Božjega. Po pričesti otpjevali su ovi blagoslovljeni prvopričesnici pjesmu u čast Isusu koji je s njima i u njima. Ječala je virska crkva. Na kraju ovoga slavlja, što će ga trajno pamtiti i često dozivati u sjećanje, uslijedili su prigodni darovi i fotografiranje za pamćenje. Domalo utihnula je pjesma, radosni žamor uza srdačne čestitke sa željama da budu veliki u Bogu. Crkva je ostala prazna od svoje djece, ali njihov i naš Euharistijski Isus iz nje ne izlazi, nego stalno u njoj bdije i čeka sve svoje prijatelje da dođu svake nedjelje i svakoga blagdana na radosne susrete u kojima se obnavljaju prvopričesnička slavlja u novim životnim okolnostima i s novim milostima za lijepi život. Na to je podsjećao i župnik don Ilija prigodom svojih pohoda svim obiteljima u kojima je bio prvopričesnik ili prvopričesnica. On to i ovim svojim pisanjem čini, te svi ćemo biti sretni kada se ponovice susretnemo u virskoj crkvi sv. Jure na Euharistiji koja je izvor i vrhunac kršćanskoga i ljudskoga života!

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.