Virski prvašići

 

Sa svojom učiteljicom Dijanom Galić sedam učenika prvoga razreda iz podružne škole Sutina u Viru imali su 7. lipnja 2011. svoj završni ovogodišnji izlet u župu Vinicu. Stigli su nešto malo prije 10 sati na Trg hrvatskih branitelja, gdje su se odmah fotografirali na spomeniku podignutu u čast poginulim hrvatskim vojnicima u raznima ratovima, a posebice u Prvome svjetskom ratu (52), Drugome svjetskom ratu (192) i Domovinskome ratu (15).

Potom su otišli na obližnje igralište gdje su se igrali nogometa i košarke, a kad su se umorili, onda su odmarajući se malo prizalogajili. Oko 11 sati otišli su u staru crkvu gdje su sudjelovali na slavlju svete mise što ju je predvodio vinički župnik don Ilija Drmić. Ovim dražesnim prvašićima održao je propovijed, a potom im je protumačio sve zanimljivosti ove crkve Križa iz prijeturskoga vremena. Pitao ih je što prikazuje mozaik u svetištu crkve, na što je jedna djevojčica odgovorila da taj mozaik prikazuje Isusa koji nosi svoj križ. Taj mozaik djelo je naše poznate i priznate umjetnice Blaženke Salavarda, koji se savršeno uklopio u ovaj obnovljeni crkveni prostor. Odgovorili su i na sva pitanja u svezi s dijelovima crkve: strop (“nebo“), pod popločan u znaku križa, lađa, kipovi na kamenim postoljima, slike slikara Dragana Jurčevića Šimuljkova, kameni oltar kao središnji dio crkve, ambon odakle se čita i tumači Božja riječ, svetište ili prezbiterij, crkveno ruho i posuđe i dr. Djeca su ostala zadivljena starinom ove crkve, posebice onim kamenim voltom, lukom koji dijeli svetište i lađu crkve. Nakon mise pogledali su u groblju stare križeve i veliki stećak sa svom njegovom ikonografijom, na kojem je najupečatljivija križ svastika ili Tomin križ, koji je, na žalost, zloupotrijebljen u Drugom svjetskom ratu kao znak sveopćega osvajanja okolnih naroda.

U viničkoj mjesnoj trgovini bili su počašćeni sladoledom i potom su krenuli u Bilobrkovu pećinu. Pogledali su najprije novi kanal s mostom koji je upravo toga dana građen. Tu su se fotografirali i zadovoljni otišli u pećinu, čija će voda u zimskome razdoblju teći ovim kanalom u Viničko polje. Prije je tekla tlom kroza šumu i sitno raslinje razlijevajući se okolo, a ubuduće će joj tok određivati iskopani kanal i šumit će svoju naučenu pećinsku pjesmu ispod mosta i dolje ispod ceste, te se ulijevati u Topale, to plodno viničko neobrađeno tlo po kojem pasu ovce i krave. Divili su se pećini stigavši do nje. I tu su se uslikali da se jednoga dana mogu sjećati ovoga bisera prirode u ovoj vječno pjevajućoj Vinici, kao i ovoga svoga prvoga izleta.

Nakon ovoga dijela ekskurzije otputovali su do župnoga središta gdje su se pomolili u crkvi, razgledali Oltar glagoljaša i spomenik njima u čast podignut, te su otpjevavši psalam Gospodin je pastir moj, ručali u župnome dvoru i potom otputovali u svoj Vir istim onim utrenikom kojim su i došli u ovu velebnu hrvatsku kolijevku.

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.