Božićna priredba u školi Franice Dallera u Viru 2015. godine

U utorak 22. prosinca 2015. priredila je u školi Franice Dallera u Viru ravnateljica Mirjana Mikulić sa svojim nastavničkim osobljem i sa svom djecom Božićnu priredbu. Održala je pozdravni govor i izrazila radost u povodu Božića i Nove 2016. godine svima u svojoj školi, kao i nazočnim župnicima: don Anti Ivančiću iz Zagorja i don Iliji Drmiću iz Vira. Priredba se sastojala od recitala, pjesama, dramoleta, popjevaka, plesa... sve u božićnom glazbenom tonu i duhovnom raspoloženju. Mnogi su bili i više nego oduševljeni, jer su imali prigodu doživjeti božićne poruke od naše školske djece od 1. do 8. r. ove škole s dvjema podružnicama u virskim Dubravama i u Zagorju.

            Župnici su toga dana imali ispovijedi bolesnih, nemoćnih i starih župljana, te nisu mogli ostati na druženju nakon ove vrlo uspjele priredbe, ali su izrazili svoje čestitke djelatnicima i djelatnicama škole, a inače djeca i njihovi učitelji i učiteljice čut će Božićne čestitke na Ponoćkama i Danjim božićnim Misama u svojim župama. Istoga dana biskup Ratko Perić primao je svećenike, redovnike i redovnice - čestitare, ali veći broj njih nisu bili u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru jer su se našli u istim pastoralnim obvezama kao i ova dvojica spomenutih naših svećenika. Uz najbolju volju ne stigne se svugdje gdje bi se moralo otići ili pak gdje bi se željelo biti. No, ova virska Božićna priredba bijaše toliko bogata da bi bila velika šteta ne doći na nju. A može se zaista reći da je manjak u duhovnom doživljaju Božićne radosti kod svakoga iz Vira i Zagorja tko je mogao doći a nije došao. Budući da su rijetke ovakve zgode, pa ih valja uvijek što bolje iskoristiti, jer i djeci je draže kad ih gleda veće množina odraslih, ta to im daje podršku.


            U popodnevnim satima k virskom župniku došao je vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić i darovao mu knjigu - zbornik u čast zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću s naslovom U jedinstvu, slobodi i ljubavi, što ga je upravo ovaj biskup priredio u 2015. godini. Naš župnik don Ilija ispripovijedao je vojnom biskupu svoj doživljaj Božićne priredbe rekavši između ostaloga i ove riječi: “Biskupe, naša škola u Viru ima takve djelatnice koje pripremaju tijekom godine više priredaba, počevši od karnevalskih pokladnih igara, pa preko Dana kruha, adventskih humanitarno-karitativnih akcija, nikolijade i evo do ove Božićne priredbe s raznolikim duhovno-kulturnim sadržajima, a tu je i glazbena kultura koja ima svoj jaki eho i u pjevanju u župnim zborovima za vrijeme blagdanskih i nedjeljnih Misa. Svećenik je u poziciji gledatelja koji se bogati ljepotom nastupa i iskaza ovih đaka i vjeroučenika.“ Biskupu je to bila vrlo draga obavijest, tim više što je on, kada je bio u više crkvenih službi, napose kao djelatnik lista Crkva na kamenu, dolazio u ovu župu sv. Jure u Viru onda kada ovakvi uvjeti za rad u školi nisu postojali, jer je bio posve suprotan društveno-politički sustav. I u to vrijeme bile su takve okolnosti da su naši očevi i sinovi išli na rad u inozemstvo (Njemačka, Austrija, Švicarska...), dok su žene s djecom bile ovamo. Danas se više ne ide na taj način, nego se odlazi u iste te države s cijelim obiteljima, čime se smanjuje broj naših učenika u školskim klupama. Uvijek je bio poticaj za odlazak izvan svoje domovine veća i bolja zarada. Ova naša škola djeluje primjereno svim našim uvjetima i postiže odlične učinke i učenike, a narod koji na ovome svome tlu i podnebesju ostaje, posve je uporan u življenju s ovim idejama i mislima što se nadaju i siju na ovome tlu: u obitelji, u školi i u našoj Crkvi! 

 

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.