Susret s književnicima u osnovnoj školi u Viru 5. studenoga 2015.

 Svakoga polugodišta uprava Osnove škole Franice Dall'era u Viru dovede za svoje učenike od 1. do 8. r. nekoga od književnih stvaralaca. Razlog je posve jasan; naime da se učenici upoznaju s dotičnim književnikom ili književnicom, s njihovom djelatnosti koja je vrlo važna za ljudsku zajednicu jer je uzdiže na veću duhovnu razinu promišljanja o svim važnim životnim pitanjima.

            Tako je bilo i u ovome prvom polugodištu kada je 5. studenoga 2015. među učenike, njihove učiteljice i njihove roditelje stigao Miro Naletilić sa svojom suprugom iz Širokoga Brijega. S njime je nastupila i naša zavičajna književnica Miljenka Koštro, koja nakon triju stihozbirki priprema za objavljivanje svoj prvijenac roman Biti Viktor. Ona je pročitala svoju nagrađenu pripovijest na ikavici čekajući učitelja, urednika školskoga lista Gradina u Osnovnoj školi Biograci, izvršnoga urednika i suradnika dječjeg lista Cvitak, te književnika Miru.

Došavši među đake, s kojima se on najbolje osjeća jer je izabrao učiteljsko zvanje u kojemu djelujući uživa, unio je svježinu i živost svojim pozdravnim govorom nakon što su ga srdačno pozdravile ravnateljica škole Mirjana Mikulić i spisateljica Miljenka. On je krenuo u čitanje pojedinih priča iz svoje knjige 101 junak moga djetinjstva uspostavivši s virskim đacima vrlo brzo komunikaciju iz čega je otkrio njihovo odlično znanje.

            Da se ne bismo previše trudili govoriti o ovoj knjizi, najbolje je osluhnuti što je napisala pjesnikinja Sonja Jurić u svojoj recenziji: ”U svakoj priči zagonetni lik se obraća čitatelju u prvom licu, opisujući svoje pustolovine, osobine, izgled, prijatelje, sve ono što ga okružuje i čini prepoznatljivim, kako bi se čitatelju pomoglo odgonetnuti o kojem liku se radi. Autor priča pitalica vješto navodi čitatelja i odlično vlada fenomenom ‘dječje književnosti’, te nas tako unosi u književne svjetove, iznova propitkujući našu načitanost, poznavanje radnje i priča koje su obilježile naša djetinjstva.” I prof. Blanka Kraljević dala je svoju prosudbu knjige ovim riječima: ”Na nekoliko mjesta učinilo mi se da Miro Naletilić ne pripada svijetu u kojem danas živimo, jer kako drukčije protumačiti njegove misli u potpunoj suprotnosti sa svim uzusima čovjeka na smjeni dvaju milenija. Umjesto težnje za materijalnim bogaćenjem, životni autorov moto je da se upornost, strpljenje, rad, čestitost, plemenitost i poštenje u konačnici ipak isplate. I što na kraju reći, nego ponoviti da Miro - taj duhovni brat Malog princa, također misli da je bitno očima nevidljivo.”

            Sve je snimila naša radijska novinarka Marija Budimir, koja će o ovome događaju u školi pustiti na Radijskoj postaji Posušje, da bi o ovome zanimljivu djelu čulo što više djece, mladih i ostalih.

 

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.