Misa za lovce u Viru 3. studenoga 2015.

Na poticaj Fidela Koštre, novoga predsjednika Lovačke udruge Milan Mikulić Bikan iz Vira, slavljena je 3. studenoga 2015. u 18 sati Misa za pokojne i žive lovce iz Vira, Podbile, Podzavelima i Zagorja, kojih se sabralo oko 40. Misno slavlje predvodio je mjesni župnik don Ilija Drmić, koji je u uvodu rekao: “Ovu svetu Misu prikazujemo u prvom redu za sve pokojne lovce, a potom za sve žive lovce da uspješno i u duhu propisa obavljaju svoj lov. I sv. Hubert (Toulouse, oko 656.-658. - Tervuren. - 30. svibnja 727.), kojega danas slavimo, bio je lovac kao i vi, a kasnije je postao biskup Liègea, tj. duhovni lovac prema onome iz Evanđelja gdje im Isus, pozivajući svoje apostole u novu službu Crkve koju uspostavlja, govori da ostave svoje mreže za lov riba jer ubuduće će mrežama Evanđelja 'loviti ljude'On se tu poslužio njihovim zanimanjem, tj. ribolovom, da bi slikovito izrekao novu njihovu službu koja se odnosi na ljude koje će 'loviti', odnosno pozivati da budu vjernici unutar Crkve i da u toj vjeri žive zemaljski život i u konačnici ostvare nebesku svetost.

Vjera u koju će ljude privući, uloviti, nadilazi sve zakone, pa prema tome ona služi društvu u reguliranju svih ljudskih odnosa: prema sebi, drugima, prirodi i ponad svega Bogu. Vjera je u tom smislu veliko blago čovječanstva s kojim treba računati i na koje ti novi 'lovci' ukazuju. I mi smo pozvani biti vršiteljima svih svojih dužnosti u ovome svijetu, ali i duhovnim lovcima po uzoru na apostole i svece, od kojih je i naš sv. Hubert, zaštitnik lovaca.“

            Poslije svete Mise uslijedilo je druženje u katehetskoj dvorani, gdje je bilo jela i pila. Predsjednik Fidel pozdravio je sve sabrane lovce i predstavio uzorke lovačke odore, koje je moguće naručiti kod tajnika Ivana Đereka s natpisom Lovačka udruga Milan Mikulić Bikan - Vir.

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.