Zlatni pir Marka i Mare Budimir

U zagrebačkoj Trnovčici proslavili su svetom Misom 18. siječnja 2015. svoj zlatni pir Marko i Mara Budimir, te ponovno to učinili 18. kolovoza iste godine za vrijeme svete Mise kod kapelice Srca Isusova i Srca Marijina u Podbiloj, zaselak Gavranovići, što je u sastavu župe sv. Jure sa sjedištem u Viru.

            U crkvi Marije Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkom naselju Trnovčici redovito nedjeljno misno slavlje u 11 sati predvodio je deonijanac o. Andrzej Wosko. Za vrijeme te Mise održao je prigodnu propovijed u kojoj je spomenuo i zlatni bračni par Marka i Maru Budimir koji su doživjeli taj svečani dan svoje bračne i obiteljske proslave, te su time svima nazočnima, kao i mnogima drugima, napose svome rodu i potomstvu, postali uzorom u vršenju svojih bračnih i obiteljskih dužnosti. Za vrijeme ove Mise obnovili su svoja obećanja, primili zahvalnice i čestitke, koje su uslijedile i poslije misnoga slavlja.

 

            Po završetku Mise uslijedio je u restoranu Inela nedaleko od Sesveta svečani ručak zlatoslavljenika sa svojom najužom i širom rodbinom, zatim prijateljima i ostalim uzvanicima. Tu je bilo razgovora ugodnih s ovim zlatnim slavljenicima, što će mladima ostati kao najjača poruka s cjelokupnoga ovog slavlja, koja se može svesti pod pojam da svaki brak, koji je utemeljen na Božjim zakonima, ima budućnost. Poštivanje Boga i svega njegova znači postojanje pravilnoga odnosa i prema drugome, napose bračnome paru.

            I u Podbiloj svake je godine o spomenu na posvetu kapelice u Gavranovićima, što su je podigli bračni par Miro i Natalija, svečano za vrijeme Mise i nakon Mise, pa tako i ove godine kada su priredili večeru za svoje uzvanike i drage goste u vremenu slavljenja zlatnoga pira.

            Marko (1945.) iz Podbile i Mara r. Kovač (1946.) iz Ričica vjenčali su se u crkvi sv. Jure u Viru 16. siječnja 1965. pred tadašnjim župnikom don Tadijom Pavlovićem (župnik: 1964.-1977.). Nastanili su se u Podbiloj, gdje su rodili i odgojili dvoje djece, Mariju (1967.) i Miru (1969.). Marija se udala za Miju Tolja, rodom iz sela Dola, župa Šipovača Vojnići kod Ljubuškog, i do sada su stekli četvero djece, od kojih je jedno preminulo. Djeca su: Ivan, Nikolina, Fran i Mia (umrla nakon godinu i pol dana života). Miro se oženio s Natalijom Trstenjak i do sada stekao dvoje djece: Antoniju i Ivanu. Obje ove obitelji žive u Zagrebu, gdje su i njihovi roditelji, koji raspolove vrijeme svoga boravka u Zagrebu i Podbiloj, gdje imaju obilje voća i povrća, te mnogo drugih zanimljivosti za dušu i tijelo. Najvažnije je što im pogledi padaju u Podbilu i Ričice.free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.