Početak nove školske i vjeronaučne godine 2015./2016.

U ponedjeljak 7. rujna 2015. otpočela je nova školska i vjeronaučna godina 2015./2016. U Viru su se učenici od 1. do 8. r. sastali u školi u 8 sati, a u 9 sati sudjelovali su s djelatnicima škole, učiteljicama i učiteljima, te svojim roditeljima na svetoj Misi koju je predvodio župnik iz Zagorja don Ante Ivančić, a koncelebrirao je virski župnik don Ilija Drmić. Don Ante je u svojoj homiliji rekao one osnovne činjenice vezane za sam početak škole potaknuvši ih na ustrajno svakodnevno učenje, jer jedino tako mogu postići visoke rezultate u svome životu. Dodao je i to da učitelji bolje poznaju sve dječje osobine nego njihovi roditelji, jer su roditelji počesto pristrani, a učitelji su objektivniji u motrenju dotičnih učenika. Stoga, treba pripustiti djecu njima da ih vode, jer na taj način može se postići i veći rezultat. No, valja uvažavati i iskaze roditelja o svojoj djeci, te ih spajati u jednu prosudbenu cjelinu.

 

            On je spomenuo i sv. Marka Križevčanina čiji je spomen upravo toga dana. O njemu je kratko rekao ove riječi. Punim imenom zvao se Marko Stjepan Krizin. Rodio se u Križevcima, u zagrebačkoj biskupiji. Studirao je najprije uisusovačkom kolegiju u Grazu, gdje je stupio i u Marijinu kongregaciju. Kao kandidat Zagrebačke biskupije bio je primljen u glasovite rimske kolegije Germanicum i Hungaricum. Svojom je rukom tamo zapisao da je Hrvat, kako se to do danas sačuvalo u Arhivu zavoda. Kao student odlikovao se bistrinom uma i krepošću. U Rimu se nalazio od 1611. do 1615. god. Postavši svećenik, vratio se u svoju zavičajnu biskupiju u kojoj je djelovao kratko vrijeme, a potom je otputovao u sjemenište u Trnavi. Košice su u ono doba bile utvrda ugarskoga kalvinizma. Da bi ojačao položaj malobrojnih katolika, gradski je upravitelj pozvao dva isusovca, Stjepana Pongraca i Melikiora Grodzijeckoga. Njihov je plodonosni rad ojačao svijest katolika, ali i izazvao bijes kalvina. Tako su kalvini potakli narod na bunu optuživši lažno katolike da su 13. srpnja 1619. izazvali požar u gradu. Tada se u Košicama s isusovcima nalazio i sveti Marko. U tim teškim trenucima htjeli su zajedno pomoći katolicima u gradu. No, kad je zapovjednik kalvinske vojske 3. rujna1619.sa svojim hajducima ušao u Košice, odmah su zatvorili trojicu katoličkih svećenika. Kroz tri dana nisu im dali ni jesti ni piti. Zapovjednik je vojske obećao Marku Krizinu pokloniti crkveno imanje samo ako se odrekne katolicizma i postane kalvin. Marko je to najenergičnije odbio. Okrutno su ih mučili i pogubili. Papa ih je proglasio svetima 2. srpnja 1995. u Košicama u Slovačkoj.

            I župnik don Ilija je na kraju ove svete Mise a na početku nove školske i vjeronaučne godine izrekao svoje čestitke djelatnicima u školi i učenicima, kojih ove godine ima u svemu 136 u središnjoj školi Franice Dall'era i u dvjema podružnicama, Dubravama i Zagorju. Između ostaloga dodao je: “U školi se uči i vježba odgovornost, koja je vrlo bitna u našem životu. Đak treba naučiti slušati roditelje i sve svoje učitelje, vjeroučitelje i odgojitelje, te činiti ono što se od njega traži u određenome trenutku. Ako on to izvrši na najbolji način, dostojanstveno i s ljubavlju, onda je opravdao povjerenje i dokazao svoju odgovornost. Upravo se to najviše stječe u školi i u Crkvi, te uopće u sustavu sveukupnoga obrazovanja i odgoja.“

            Nakon Mise djelatnici škole imali su doručak u župnom dvoru, a uz to i ugodan razgovor o mnogim gorućim pitanjima, od kojih je jedno vezano za novi selidbeni val prognanika iz Sirije i od drugdje prema Europi.


free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.