Izlet dvaju crkvenih pjevačkih zborova iz Vira

Dva pjevačka župna zbora iz župe sv. Jure u Viru pokraj Posušja priredila su 5. rujna 2015. svoj godišnji izlet i radosno druženje.

            Članovi Velikoga mješovitog župnog zbora (muški raznih uzrasta, ženke raznih uzrasta) otputovali su u Mostar gdje su razgledali grad s njegovim vrijednostima i napose stari most na rijeci Neretvi, a na povratku ručali su u Širokom Brijegu i to u restoranu Borak na rijeci Lištici. Kiša ih je pratila dok su putovali kao i za vrijeme ručka u Borku, a kada su hodali po gradu Mostaru, pljusak ih je poštedio. Bilo je i fotografiranja, razgledanja, kupovanja nekih uspomena na ovaj dan. Vidjevši jedan gospodin na kaldrmi nedaleko od staroga novog mosta našega župnika don Iliju u crnom odijelu s kolorom, rekao mu je: Velečasni, večeras u 18 sati je sveta Misa u katedrali koju predvodi don Ante Komadina a potom nastupa zbor iz Beča sa svojim koncertom, pa ako ste u prilici, dođite Vi i Vaši suputnici na to slavlje. Nismo bili u prilici ostati do toga vremena, jer smo imali posve drukčiji program ovoga izletničkog putovanja. U autobusu, koji je vozio vozač Posušja Busa Miro Bakula, bilo je ugodnih priča, skladne pjesme i popijevke, te iskonskoga veselja.            Pjevači Zbora mladih (muški i ženske: srednjoškolci, studenti, radnička mladež i ostali) otputovali su svojim automobilima u buškoblatski kraj, gdje su imali zajednički ručak u restoranu Ekoselo u Grabovici. Blagovavši ukusno spremljena jela, mladi su pjevali vesele popijevke što im je stvaralo ugodno zajedničarenje (najveći oblik zajedništva), a i lijepo raspoloženje nazočnima, poslužiteljima i gostima, u tome restoranu. Bili su u znak oduševljenja i zahvalnosti slikani. Trebao ih je pozdraviti Jozo Ćurković, graditelj ovoga ogromnog eko i etno prostora na čijoj je uzvisini zvanoj Gromila, gdje je i staro groblje, niknula vrlo lijepa kamena crkva s tornjem u obliku u noći osvijetljenoga križa, ali je bio odsutan zbog svojih poslova i mnogih obveza. Poslije ručka pohodili su Karmel sv. Ilije, gdje su se pomoli i Bogu zahvalili na svemu što im udjeljuje u ovome mladenačkom životu. Potom su se prošetali obalom Buškoga jezera (nastalo 1974. god.) promatrajući tu novonastalu ljepotu u ovome kamenjaru okruženu planinama Tušnicom, Midenom, Zavelimom i Kamešnicom koja se najbolje ogledava u vodama jezera kao što se u vodi gledala ona glasovita Buga splićući kose Tuge. Tom su se zgodom i fotografirali pokraj toga jezera koje je obilo obavijeno kišnim oblacima, a inače jezero je, nažalost, uzrokom raseljenja ovoga kraja.

            Župnik je putovao s Velikim mješovitim župnim zborom jer su ga o svome izletu prvi obavijestili organizatori izleta toga našega zbora, ali je bio prisutan u duhu i sa Zborom mladih koji su izabrali također ovaj isti dan za svoj izlet. Don Ilija i jednima i drugima želi uspjeh u vježbanju pjevanja i nastupanja na blagdanskim i nedjeljnim slavljima, te duhovne blagoslove za njihov svekoliki pjevački, duhovni i intelektualni razvoj i život. Njihovo pjevanje je dvostruko moljenje, a vjernicima župne zajednici neopisivi pečat za trajnu radost koja se svakom svetom Misom nadolijeva i u životu na druge drage osobe prelijeva.
            Ovoga ljeta oba zbora pjevala su i za vrijeme svetih Misa pod kojima su se obavljali sakramenti svete ženidbe. Bilo je i pjevača sa strane: Zbor mladih iz Hrvatske katoličke misije u Münchenu (Njemačka), zatim Zbor Salve angeli (Zdravo anđeli) iz Hrvatske katoličke misije Gospa Velikoga hrvatskog zavjeta iz Sindelfingena (Njemačka), članica Župnoga zbora susjedne župe sv. Josipa u Vinjanima sviračica i pjevačica Ivana Lončar i dr. Moramo istaknuti da su mladenci Ivana Frančić i Tomislav Grubišić darovali ovoga ljeta ovoj župi izvrsnu gitaru, a prošlogodišnji mladenci Ivan Kelava i Jelena Budić ostavili su našoj župi dva sintisajzera na kojima se vježbaju za svoje buduće nastupe u našoj župnoj crkvi naši mladi glazbeni talenti.
            Inače, za vrijeme svetih Misa, pod kojima se događaju i sakramenti svete ženidbe, prikupljaju se prilozi za karitativne potrebe župe, te misije i misionare, jer se u obredu ženidbe naglašava činjenica da mladenci, zaručnici, budući muževi i žene, očevi i majke, supružnici trebaju imati darežljive ruke koje se u srcu otvaraju. Osim toga, i našim pjevačkim zborovima svadbeni starješine u dogovoru s rodbinom mladenaca dadnu svoj prilog za njihovo sudjelovanje pjevanjem i sviranjem u svetoj Misi i u obredu sakramenta ženidbe. Ono što se događa u svadbenim dvoranama, poslije Mise sa sakramentom ženidbe u crkvi, to je drugi dio svadbene svečanosti gdje vladaju drukčiji običaji i zakoni, ali svakako ne bi smjeli biti u suprotnosti s onim što se zbilo u crkvi. Uostalom, to potvrđuje da nisu u suprotnosti i činjenica što mladenci rado pozivaju na svadbene večere, da se najprije pomole i da budu dionicima svadbenoga slavlja, i svoje svećenike pred kojima su izrekli svoju neopozivu privolu da će biti i ostati trajno “jedno tijelo i jedna duša“ povezani istinskom ljubavlju koja neprestance raste.free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.