Dijamantni pir roditelja koji su odgojili jednog sina svećenika i drugog sina glazbenika

 U vrućem ljetnom danu 8. kolovoza 2015., kada Crkva slavi sv. Dominika, uputio sam se s umirovljenim svećenikom don Ivanom Čirkom u župu Rotimlju, gdje je župnikom don Damjan Raguž. On je bio 2 godine u toj župi kapelanom tadašnjem župniku don Ivanu Kordiću, zatim je bio kapelan u mojoj rodnoj župi sv. Ante u Grabovici, a bio je kapelanom i don Tadiji Pavloviću u Viru, gdje sada djelujem kao župnik. Naravno, bilo nam je malo vremena od Vira do Rotimlje i nazad da mi ispripovijeda mnoge zanimljivosti vezane za te župe i djelovanje u njima kao mladi svećenik, a pogotovo kako mu je bilo u Austriji gdje je dočekao dane svoga mirovanja. No, trebali smo doći i do svećenika don Vinka Puljića koji djeluje u njemačkom gradu Siegenu kao dušobrižnik i misionar Hrvata na radu u Njemačkoj, koji se povezao s našom župom u Viru svojom molitvom i žrtvom, i do njegova brata glazbenika Ivana koji je također poslao za mnoge mlade svoje cedeove, te njihovih dijamantnih roditelja Marka i Kate, kao i brata Pave, te dviju sestara Janje i Staze da bismo s njima porazgovarali o slavlju njihovih roditelja. Sve što smo čuli tada i kasnije, donosimo u ovome članku za naše čitatelje ovoga Portala sv. Jure u Viru.

 

 

            U župnoj crkvi apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u Rotimlji proslavili su na spomendan sv. Dominika 8. kolovoza 2015. Kata i Marko Puljić svoj dijamantni pir - 60. obljetnicu braka svečanom svetom Misom zahvalnicom. Misu je predvodio njihov sin don Vinko, a u koncelebraciji je sudjelovao mjesni župnik don Damjan Raguž koji je pozdravio slavljenike i svu njihovu rodbinu, prijatelje, znance i župljane, zatim generalni vikar iz Mostara don Željko Majić, ravnatelj hrvatske inozemne pastve don Ivica Komadina, katedralni župnik u Mostaru don Luka Pavlović, župnik mostarske župe sv. Tome Apostola don Krešo Puljić, župnik župe Kraljice Mira u Hrasnu don Antun Pavlović, bivši župnik Stjepan Krsta a sada umirovljeni svećenik don Slavko Maslać, školski kolega i prijatelj don Vinkov don Ilija Janjić, župnik u Ilićima i Cimu don Ivan Perić koji je ravnao zborom, župnik s Domanovića koji je uredovao ozvučenjem don Gordan Božić i suradnik i prijatelj sina im Ivana i cijele obitelji don Zlatko Sudac. Za vrijeme ovoga slavlja propovijed je održao don Krešo Puljić koji se osvrnuo na brak uopće, te na život i djelovanje dijamantnoga bračnog para Kate i Marka Puljića. Propovijedao je nadahnuto, jasno i misaono duboko, onako kako to on vrlo dobro zna.

            Kata, djevojački Pavlović, rođena je u dijelu Rotimlje koji se naziva Krajselo na spomendan sv. Kate 25. studenoga 1930. Prema imenu ove svetice nadjenuli su joj ime roditelji Vidak zvani Čakmak i Ruža r. Perić. Marko je rođen 24. svibnja 1931. u selu Dolovi, koje pripada Rotimlji, od roditelja Stjepana i Janje r. Lončar koja je u vihoru rata 1942. god. nesretno stradala. Kršćanski brak sklopili su 26. studenoga 1955. u istoj crkvi pred ondašnjim župnikom don Ivanom Kordićem, a kao svjedoci nazočni su bili Slavko Lovrić iz Dračevica i Stana Puljić s Dolova.

            U svome pozdravnom govoru don Vinko je ovako opisao rađanje djece svojih dragih roditelja: “Za malu Gospu 1956. rađaju se vaša djeca, bliznakinje Janja i Staza. Nastavila rađati majka Kata, bliznicama rodi još tri brata. Uoči Velike Gospe 1959. dolazi na svijet prvijenac Pavo, naš Pavan, na spomendan B. D. Marije Gospe od Krunice 1962. rodili ste Vinka, a na svetkovinu Marije Bogorodice na Novu Godinu 1968. rodi se vaše peto dijete, za koga rekoše: 'Ivan mu je ime', koji svojom molitvom i pjesmom vas, dragi roditelji, sve nas i mnoge, mnoge druge uzradova, te koji vam ovaj dan i slavlje, uz pomoć ostale braće i sestara organizira i pripravi. Stekoše do sada 'unučadi i praunučadi, dvades i dva o broju se radi', kako stoji u prigodnoj pjesmi u čast vama dvoma.

            Dosad! Najstarija je unuka Ivanka iz Jasoča, najmlađi unuk Mateo rođen u Dubrovniku 1959. teških poratnih godina. Najstarije praunuče Vido iz Grabovina, a najmlađe Rita iz Vrbnika s Krka, koja prije dva dana, na dan Oluje i Domovinske zahvalnosti, proslavi drugi rođendan! Sretni svi bili po Božjem blagoslovu i vašim molitvama. Zagrlili smo vam cijelu Hrvatsku i šire!“

            Tijekom ovoga slavlja naglašeno je i to da uz njih dvoje slave i kćerka Staza sa svojim Mirkom 40., sestra Janja s mužem Matom 35., sin Pavo sa suprugom Vidom 30. obljetnicu braka i bračne vjernosti u ljubavi, te 20. godišnjicu braka unuka Ivanka, Stazina kći, i njezin supružnik Mladen! Osim toga, ovom zgodom se prisjetilo da je sin don Vinko slavio svoju 25. obljetnicu svećeništva, zahvaljujući Bogu na svemu što im je darovao njemu osobno, cijeloj njegovoj obitelji, širem rodu i župnim zajednicama u kojima svi oni žive. Inače don Vinko je uz prigodnu duhovnu obnovu u Hrvatskoj katoličkoj misiji Siegen, gdje djeluje kao misionar za Hrvate, proslavio prošle godine svoju 25. obljetnicu misništva, a tu obnovu predvodili su svetim misama i propovijedima vlč. Zlatko Sudac i glazbom don Vinkov brat Ivan.

            Misno pjevanje za vrijeme dijamantnoga pira predvodili su župni zbor “Paulus”, te pjevačica Maja Blagdan i treći sin dijamantnih slavljenika Ivan Puljić, poznati i priznati duhovni glazbenik koji je do sada objavio više uspješnih cedeova i ostvario mnogo glazbenih nastupa duhovne glazbe uključujući i čuvena glazbena imena u svoje pothvate i ostvaraje, među kojima je i Maja Blagdan.

            Na kraju ove radosne svečanosti riječi pozdrava slavljenicima i zahvale Bogu uputio je i vlč. Zlatko Sudac. Potom su uručeni posebni darovi svim spomenutim slavljenicima: prigodno uokvirene riječi blagoslova, molitve i zahvale Bogu upućene i potpisane od pape Franje i kardinala Vinka Puljića, te križevi, Biblije i krunice kao neprolazne vrijednosti na kojima sve počiva. Na kraju čestitki i darova, bila je pročitana i čestitka mjesnog biskupa Ratka Perića. Spomenuta su i sljedeća imena čestitara: upravitelja nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antuna Sente, potom nadbiskupa biskupije Paderborn Hansa Josepha Beckera, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve Tomislava Markića, Tonče Komadine, njihove rodice po baki Janji Lončaruši s. Ljilje Lončar, misionarka i osnovateljice Zdenca za misionare, Darija Kordića s obitelji, Domagoja Pejića s Hrvatskog Katoličkog Radija i mnogih drugih.


            Evo kako je dijamantnih slavljenika sin Ivan opisao ovaj događaj: ”U maloj sam opasnosti da budem subjektivan, ali ću ipak ovo opisati jednom svojom mišlju: Kao što se kroza život naših roditelja trajno provlačila jedna nit Božjeg blagoslova, ovome svijetu vrlo često sakrivena, tako je bilo i na ovaj slavljenički dan. Otvorena ljudska srca, molitva i pjesma svih nazočnih i jedna prisutna ali ipak nevidljiva Božja Ruka, koja naše roditelje prati cijeli život, bijaše nad čitavim događajem.”

            Ovo što je rečeno i mnogo toga drugoga bili su razlozi da se ova obitelj sastane toga blagoslovljenoga dana u svome rodnom zavičaju i u svojoj dragoj crkvi, gdje su s vetom Misom zahvalili Bogu na svim darovima i dobročinstvima u burnome životu slavljenika i svih njihovih, koji se takvim najjače očitovao u Domovinskom ratu (1991.-1995.) kada su se tresli Stjepan Krst, Rotimlja, Stolac...

            Nakon slavlja u crkvi uslijedilo je radosno druženje pod Šatorom sastanka pokraj župnoga dvora, gdje su bili prostrti stolovi s hranom hercegovačkih specijaliteta, po dobroti rođaka Ljubana i njihove nevjeste Kate Pavlović, i ostalim darovima nad koje je zazvao Božji blagoslov župnik don Damjan Raguž. Uz blagovanje slijedili su raznovrsni živahni i veseli govori i program s pričama iz prošlosti koje je umjesno vodio sin don Vinko, a sve prožeto duhovnom i zabavnom pjesmom i popijevkama što su ih predvodili Maja Blagdan i Ivan Puljić, kojima se radosno pridružiše svi nazočni slavljenici, a na kraju i recitacijama, od kojih je ona s naslovomDijamantni pir Kate i Marka Puljića u čast slavljenicima njihova sina don Vinka pobrala najviše pljeska. Stoga je i red da ovdje navedemo barem djelić te pjesme:

 

Čestitku vam svoju pjesnik šalje,

sa ljubavi nastavite dalje.

Bog vam dao veselje i sreću,

a u djeci radost ponajveću.

 

U čemu je tajna blagoslova,

reći ću vam, nije ništa nova.

Svaki dan se skupa Bogu mole,

rade, mole i Hrvatsku vole.

 

Vir, 8. kolovoza 2015.

don Ilija Drmić

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.