Dan domovinske zahvalnosti 4. i 5. kolovoza 2015. u Viru kod Posušja

U župi sv. Jure u Viru proslavljen je Dan domovinske zahvalnosti slavljenjem svete Mise 4. kolovoza u 19 sati u kapelici Kristova uskrsnuća i pokraj spomenika žrtvama ratova, napose Drugoga svjetskog rata i Domovinskoga rata na virskom groblju Stipića Dubrava. Svetu Misu predvodio je sin ovoga kraja i župe, a inače dugogodišnji dušobrižnik u Balingenu i veliki dobrotvor, don Božo Polić. Prigodnu propovijed održao je župnik don Ilija Drmić. Za vrijeme ove Mise otpjevao je Župni zbor nekoliko prigodnih popjevaka.

            Don Ilija je govorio o domu, domovini i obitelji. Dom s obitelji je domovina u malome, a zbroj svih domova s obiteljima jest domovina određenoga naroda, odnosno određenih naroda. Za domovinu je bitno ozemlje na kojem se odvija sveukupni život svih stanovnika domovine, kao i podnebesje. Zbog ozemlja vodili su se mnogi ratovi. U pojam domovine ulaze uz obitelji i narode svi sustavi uprave koji se skrbe o svakome svome članu. A ako zakoni nisu pravedni i ne donose mogućnostima rada i zarade, života, rađanja, odgajanja i školovanja novih članova, onda se događa seoba u druge države i domovine gdje sve to postoji ne samo po demokratskim načelima, nego i više od toga u duhu svete vjere i svih njezinih zasada i vrijednosti. Hrvatski narod se stalno selio u svojoj povijesti diljem svijeta, ali nije se raselio, još ga ima na ozemljima dviju država koje su nastale u Domovinskom ratu i poraću. Tako, život se toga hrvatskoga naroda odvija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Suživot istoga naroda u dvjema državama može biti izvrstan što ovisi o zakonima, a Hrvati su znalci u donošenju zakona, jer je najstariji zakon što su ga Hrvati napisali onaj Vinodolski zakonik iz 1288. god., čime se dičimo u svijetu. Granice sa svojim prijelazima od 1. do 4. kategorije imaju svoju pravnu težinu, a s vremenom će i one biti dokinute ulaskom u Europsku Uniju (EU), te će onda ostati ono što nas čini jednim narodom, a to potpuno jedinstvo i sreću doživjet ćemo u nebeskoj Domovini, ako je svojim životom zaslužimo, odnosno ako prije ulaska u nju odgovorimo na sva pitanja i propozicije ulaska, što je nešto slično ulasku u EU.

            Mi u Viru, Podbiloj i Podzavelimu živimo tik uz tu našu orisnicu. Kada je prijeđemo, da ne kažem pregazimo, onda zapodjenemo s braćom i sestrama Hrvatima istim svojim jezikom glagoljati životnu zbilju uvjeravajući se da smo uistinu isti narod sa sličnim životnim i povijesnim iskustvima i vjerovanjima. I mi ovdje u Viru, jedini na b-h tlu slavimo Dan domovinske zahvalnosti večernjom svetom Misom uoči tome danu, zatim sutradan polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pokraj spomenika na groblju, te velikim dernekom toga dana kada je u središtu bod bikova i druga zanimljiva zbivanja. To se tako zbilo i ove godine, tj. 4.-5. kolovoza 2015. I drugdje se na ovim stranama slave svete Mise zahvalnice za dar Domovine, a također smo tih dana zagledani u Zagreb i Knin gdje se u ime svih Hrvata slavi Dan domovinske zahvalnosti. To je onaj pravi dio za cjelinu sveopćega hrvatskoga slavlja u domovini i u svijetu, kao i ovo u Viru.

            Na ovoj večernjoj Misi svake godine sabire se sve veći broj župljana jer su svjesni da je to Misa zahvalnica kao i Misa oprosnica svim našim poginulima i svim pokojnima. U tom smislu govorio je i don Božo pred spomenikom svim poginulim braniteljima, kao i na kraju ovoga misnoga slavlja.

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.