Don Andrej Lažeta u Viru i u VinjanimaDon Andrej Lažeta u Viru i u Vinjanima

U nedjelju 26. srpnja 2015., kada je ujedno i spomendan sv. Joakima i sv. Ane, predvodio je u 9 sati misno slavlje u crkvi sv. Jure u Viru mladomisnik don Andrej Lažeta u koncelebraciji mjesnoga župnika don Ilije Drmića. Virski župnik pozdravio je mladomisnika ovim riječima: “U ime svih župljana ove župe, napose svih Podbiljana odakle su korijeni ovoga našega svećenika, zatim svih Podzavelimljana, Virana i Ričičana gdje su također rodbinske veze ovoga mladomisnika - a ove godine i Ričičani imaju svoga mladomisnika monfortanca p. Nikolu Tandaru, pozdravljam našega dragoga don Andreja Lažetu želeći mu dobrodošlicu u župu Vir i Vinjane, gdje će u 11 sati predvoditi na Rakića groblju svetu Misu u povodu sv. Ane, suzaštitnice naše susjedne župe. On je rođen 1. srpnja 1989., od oca Zdravka Lažete i majke Hermine r. Voraček, u selu Vrhole, u općini Oplotnica, a u župi Prihova u Sloveniji. Nakon osnovnoga školovanja i završene gimnazije u Slovenskoj Bistrici, otpočeo je studirati teologiju u Mariboru i nastavio u Ljubljani.

 Diplomirao je 14. ožujka 2014. i pomagao u župi Murska Sobota. Za đakona je zaređen 25. ožujka 2014. u Morskoj Soboti, a za svećenika također u Morskoj Soboti na Petrovo i Pavlovo 29. lipnja ove godine. Mladu misu slavio je u rodnoj župi 12. srpnja. Čestitamo ovome novom Božjem službeniku, koji nas potiče na molitvu za njega i za nova duhovna zvanja u jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi.“

            U svojoj propovijedi don Andrej je govorio o starozavjetnom svetom bračnom paru Joakimu i Ani. Evo onih osnovnih podataka o ovim svecima. Sveti Joakim i Ana su roditelji B. D. Marije, Kristove majke i naše nebeske zaštitnice. Njihovo ime spominje se u jednom spisu iz 2. st. U prvih osam poglavlja toga spisa iznesene su neke pojedinosti, što se odnose na Marijino rođenje. Spis predstavlja sv. Joakima kao vrlo bogata čovjeka, zatim pobožna i dobra, jer je prihode svojih dobara dijelio narodu i doprinosio Hramu za žrtve u čast Bogu kao naknadnicu za svoje grijehe i grijehe svega naroda. Kad se jednog dana nalazio u hramu, prinoseći svoju žrtvu, neki Ruben, predbacivao mu je njegovu ništavnost i nevrijednost jer on i Ana nemaju djece. Inače, to se smatralo Božjom kaznom, a rađanje velikog broja djece velikom nagradom. Nakon toga Joakim se povukao četrdeset dana u pustinju, po uzoru na sve starozavjetne proroke. Tamo je molio i postio, te mu je Bog uslišio tu žrtvu. I Ana se molila Bogu da joj dodijeli dijete. Ukazao joj se Božji anđeo i navijestio joj da će roditi dijete. Po anđelu bio je obaviješten i Joakim, te pozvan da se iz pustinje vrati kući. Poslušao je i prinio za zahvalu Gospodinu žrtvu od deset jaganjaca, a obdario je i Hram i narod. Ana je u velikoj starosti rodila kćerku i dala joj ime Marija (ime koje ima 90 značenja koja se kreću između pojmova tuge i radosti). U trećoj godini roditelji su je prikazali Gospodinu. Stoga se ovoj svetici mole sve žene i očevi, napose oni koji od vjenčanja dulje vrijeme nemaju djece, da im Bog dadne zdravu, pametnu i dobru mušku i žensku djecu. Isto tako za njih i zahvaljuju Bogu po zagovoru ovih svetih Gospinih roditelja.

            Za vrijeme ove svete Mise pjevao je Veliki župni zbor pod ravnanjem netom upisane studentice farmacije Petre Galić, koja je, unatoč aktivnostima pri župi i drugdje, postigla visok školski rezultat i postala učenicom generacije. Pomagat će joj uvježbani svirači i sviračice, koji imaju volje za sviranjem i pjevanjem Bogu na slavu. To su svima u ovome Zboru poželjeli, a napose don Andrej Lažeta, zatim fra Ivica Erceg, fra Ante Bilić, vlč. Ante Šiško koji je češće dolazio na misna slavlja u vrijeme don Petra Vuletića, a bio je kod nas u nedjelju 9. kolovoza 2015. On je i Zboru mladih naše župe na čelu dvojice svirača, Milana Đereka i Mladena Čambera, također tada oduševljeno zborio o trajnosti vježbanja i pjevanja za vrijeme najsvetijih slavlja, a to su svete Mise, izvori našega ljudskog i kršćanskog života. Ovi mladi otišli su 14. kolovoza 2015. i na proslavu Velike Gospe u zaselak Šiške, koji je u sklopu župe Vinice, gdje su pjevali s još jednim zborom na svetoj Misi što joj je predsjedao, prethodno obavivši pobožnost Križnog puta, spomenuti svećenik korijenski vezan za župu Vinicu po svome ocu Tomislavu koji je preminulo u mjestu odseljenja Slavonskom Brodu i pokopan u Vinici 14. srpnja 2015., te po majci Matiji r. Renić rodom iz župe Rašeljke. U ovakvim vrstama župnih i crkvenih aktivnosti lijepo je samo ono što je dar srca i uma svome dobrome Bogu. Naš narod je rekao: Tko pjeva, dvostruko moli!

            U Vinjanima je Misu predvodio također don Andrej, kojega je župnik don Joko Blažević pozdravio u svoje ime i u ime naroda sabrana kod kapelice i mrtvačnice na Rakića groblju osebujnim riječima i govorom. Zaželio mu je da bude do kraja odan svome svećeništvu kroz nesebično služenje narodu Božjem. Propovijed je bila posve ista i na hrvatskom jeziku kao i u Viru s malim naglasnim nijansama slovenskoga jezika. Misno slavlje popratili su svojim pjevanjem pjevačice župnoga zbora koje također vole pjevati, a da bi se to i dogodilo, moraju svakoga tjedna i vježbati. Jednom je don Joko rekao da bi u njegovu zboru bilo mnogo više njih ali kad bi to išlo bez vježbanja pjevanja, ali to tako ne može biti. Oni koji dolaze na vježbanje, ti dolaze i na sveta misna slavlja za vrijeme kojih i zdušno pjevaju kao i ovoga puta na sv. Anu.

            Nakon ovoga misnog slavlja svi gosti župnika don Joke, čija majka toga dana slavi svoj imendan, potom svi uzvanici mladomisnika don Andreja i njegova najbliža rodbina s roditeljima, prisutni svećenici i redovnice našli su se u hotelu Astoriji u Posušju, gdje su objedovali uz radosno klicanje i iskrene čestitare našem mladomisniku, među kojima je bio i virski župnik. Nakon ručka mladomisnik se našao sa svojima u Podbiloj, gdje je sutradan u grobljanskoj crkvi sv. Petra slavio svetu Misu uza suslavljenje virskoga župnika (nakana Jerke Kovača za + Nikolu Kovača i ostale pokojne) i vinjanskoga don Joke (na svoju župnu nakanu) za sve drage pokojnike koji počivaju u podbilskom i ričičkom groblju, kao i one koji su odavle a pokopani negdje daleko u stranama ovoga svijeta. Potom su otputovali u svoje krajeve, u svoje selo Vrhole i župu Prihovu, a mladomisnik je od 1. kolovoza postao kapelanom u župi Gornja Radgona, te će nastaviti svoj postdiplomski studij u Ljubljani. (Slike su s Mlade mise u Prihovi 12. srpnja 2015.).

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.