Ilindan u Karmelu sv. Ilije na obali Buškoga jezera

Slavlje Ilindana vreloga 20. srpnja 2015. u Karmelu sv. Ilije otpočelo je u samostanskoj crkvi, a onda je obavljena procesija, mimohod, obišašće oko samostana uz pjevanje Litanija svih svetih i nošenje maloga kipa sv. Ilije Proroka, dok je veliki kip postavljen u samome dvorištu, dar Joze Mamića sa Zidina. Pokraj toga vanjskoga kipa 20-ak svećenika predvođeni nuncijem iz Sarajeva Luigiem Pezzutom i porečko-pulskim biskupom Draženom Kutlešom, rodom iz sela Dučića župe Prisoje, te vjernici zaustavili su se i kratko u šutnji molili dok je kadio predvoditelj ovoga slavlja nuncij Pezzuto. Malo podalje pekli su se janjci i tako su se pomiješali mirisi kadionoga dima i pečene janjetine, što je mnogima moglo stvoriti nevjerojatno mnogo asocijacija na Ilijino vrijeme kad se borio s baalovim lažnim prorocima.

Po završetku procesije nastavljena je misa pjevanjem Slave, i to mladih pjevača iz župe Prisoje pod vodstvom njihova župnika don Ivana Bebeka. Oni su pjevali od početka do kraja ovoga ilindanskog misnog slavlja i oduševili sve prisutne, napose nuncija koji im je zahvalio na daru lijepoga pjevanja.

            U svojoj prigodnoj propovijedi na talijanskom jeziku, a u prijevodu don Drage Ćurkovića, apostolski nuncij Luigi govorio je o starozavjetnom svecu Iliji koji je hrabro propovijedao Božju dobrotu i ljubav kao i sve naše ljudske odnose prema Onome koji je stvoritelj neba i zemlje, te svega vidljivoga i nevidljivoga a postojećega. Objašnjavao je sabranoj vjerničkoj zajednici, u crkvi i u hladovini uokrušce samostana, značenje pojma prorok i proroštvo, govoreći da to nije zborenje o nečemu budućemu, nego to je govor o onome sadašnjem što može stvoriti čvrste temelje naše budućnosti i našega življenja u toj budućnosti. Naglasio je da bi svaki čovjek, vjernik posebice, trebao prepoznati znakove ovoga vremena, koji nam sami po sebi mogu nadati budućnost koja nas čeka, a za uzora trebali bismo svi imati svetoga Iliju koji je znao što je dobro a što loše za ljudski i vjernički život jer je crpio svoju mudrost i moć iz Božje riječi i njegovih zakona.

            Na kraju ovoga misnoga slavlja riječi zahvale uputio je svima prisutnima prior o. Zvonko Martić. Između mnogoga on je spomenuo darovnicu za kapelicu u samostanskom dvorištu što su je dali vjernici iz Hrvatske katoličke misije u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu na čelu s njihovim voditeljem don Antom Kutlešom, rodom iz sela Dučića, susjedne župe Uznesenja Marijina na nebo sa sjedištem u Prisoju, koji je bio nazočan na ovoj proslavi. Spomenuo je i mnoge druge dobrotvore za samostanske potrebe, a poglavito one koji daju svoje priloge za vanjski oltar i oltarište gdje će se, ako Bog da, od sljedeće godine slaviti svete Mise na kojima će moći zajedno sudjelovati svi hodočasnici, a ne kao do sada: jedni u omanjoj crkvi, a ostali okolo samostana i u raznim zakutcima i pod raslinjem gdje god ima imalo hladovine, jer su redovito jake vrućine u povodu ovoga sveca, pa se i kaže da “prži srpanj, vrući Ilinštak“.

            Za uspjeh ove proslave sv. Ilije Proroka u Karmelu sv. Ilije priređena je od 17. do 19. srpnja duhovna trodnevnica, koja se sastojala od ispovijedanja, slavlja svete Mise s predsjedanjem i propovijedanjem fra Josipa Jukića iz Livna, te bdijenja pred Presvetim oltarskim sakramentom s nakanom iskorjenjenja psovke u hrvatskom narodu u organiziraju i pod vodstvom članova Frame iz Livna.


 

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.