Proslava sv. Ante na Maluši u Podzavelimu, u Zagorju i na Blekavi

http://www.htvoscarc.com/sites/default/files/styles/watermark/public/field/image/jeronimo-2010-18.jpg?itok=Xa1yOXvzNa spomendan sv. Ante 13. lipnja 2015. slavljena je sveta Misa na Maluši u Podzavelimu, a predvoditelj je bio mjesni župnik župe sv. Jure sa sjedištem u Viru don Ilija Drmić, koji je neprestance molio i za one u Sutini, jer se u ovoj župi slavi patron župe, i za one u rodnoj Grabovici gdje je zaštitnik ovaj Svetac svijetas, te za ove u Viru i Podzavelimu i Podbiloj i drugdje uokrušce Zavelima. Nakon procesije oko crkve s kipom sveca zaštitnika, uslijedilo je misno slavlje na vanjskom oltaru. U svojoj propovijedi don Ilija je rekao sljedeće: “Da je danas živ sv. Ante, naučitelj Crkve, on bi propovijedao gotovo isto kao i u svoje vrijeme. Naime, šibao bi hereze i heretike, zablude i zabludnjake, sve ono i sve one koji svjesno narušavaju Božje zakone u prirodi i društvu... Danas bi se on obrušio na kršitelje Božjih odredbi o braku osnivanjem novih tzv. bračnih zajednica između istospolnih osoba.

Ako je išta očito da je to krivovjerje i hereza, onda je upravo to. Aristotel je rekao da dokazivanje neke očite, evidentne istine nije potrebno, a ako netko to traži, onda mu treba reći da je ta osoba to fitos, biljka. No, dužni smo se moliti Bogu po Antinu moćnom zagovoru. Kad nas uslišava da pronađemo izgubljene stvari, kako nam onda neće pomoći da pronađemo izgubljene osobe u raznim modernim zabludama glede društva i čovjeka.“ Za vrijeme ovoga slavlja, na kojem se sabralo oko 300 vjernika iz okolnih župa (Ričice, Studenci, Aržano, Vinica...), pjevali su samopobudno članovi zbora mladih iz Vira pod vodstvom Milana Đereka i Mladena Čambera, koji su nastavili vodstvo nakon odlaska đakona don Damira Pažina za pripreme prezbiterskoga ređenja na ovogodišnje Petrovo i Mlade Mise u Stocu 4. srpnja.

            Na kraju ove Mise župnik don Ilija najavio je Mladu Misu p. Nikole Tandare 9. kolovoza 2015. s početkom u 10 sati u Ričicama, kao i dolazak mladomisnika, čiji su korijeni iz Podbile, vlč. Andreja Lažete na spomendan sv. Ane 26. srpnja 2015. kada će toga nedjeljnoga i blagdanskoga svetoga dana slaviti svetu Misu u župnoj crkvi u Viru s početkom u 9 sati, te u Vinanima s početkom u 11 sati.

            Poslije Mise uslijedilo je pučko veselje uz jelo i piće na dva mjesta: kod Nediljka Netka Pušića u selu blizu Kovača i pod šatorom pokraj crkve Blaške Budića, koji je izabran za predsjednika Mjesne zajednice Podzavelim. U svemu je toga dana ispečeno 30 janjaca, 1 kg po osobi i štogod za potrebite, naravno po uzoru na sv. Antu posredstvom Kruha sv. Ante, tj. Caritasa. Dan je bio izvrstan za molitvu u čast Bogu po zagovoru sv. Ante i izletničku zabavu i odmor.

            Krizma u Zagorju. Na spomendan sv. Ante Padovanskog, u subotu 13. lipnja 2015., biskupov izaslanik generalni vikar don Željko Majić krizmao je 20 vjeroučenika župe Gospe od Zdravlja u Zagorju u Posuškom dekanatu. Sakrament kršćanske zrelosti podijeljen je za vrijeme svete Mise, u kojoj su uza don Željka koncelebrirali posuški dekan i župnik fra Mladen Vukšić, vinjanski župnik don Jozo Blažević, virski župnik don Ilija Drmić, te mjesni župnik don Ante Ivančić Bikić koji je pozdravio cijeli skup. Biskupova izaslanika pozdravio je krizmanik a krizmanica je darovala buket cvijeća, što ga je krizmanica na don Željkov nagovor odmah predala svome župniku i vjeroučitelju don Anti kao izraz njihovih i ostalih čestitaka u povodu imendana.

            U svojoj propovijedi generalni vikar don Željko istaknuo je primjer suvremenoga mladića iz Potoka kod Mostara koji se nije odrekao ni zastidio križa oko vrata - znaka svoje vjere, pred onima što su ga bezrazložno napali htijući mu križ strgati, a njega izrugati i isprebijati. Ovim primjerom i mnogim drugim riječima svoje homilije poučavao je krizmanike, a i sve prisutne vjernike, da uvijek budu branitelji svoje vjere i njezinih zasada po uzoru i na sv. Antu koji je propovijedao ispravnost katoličkoga nauka u vremenu velikih hereza ili zabluda, te ga je Crkva zbog toga proglasila svojim naučiteljem. Budući da je pročitan u službi riječi odlomak iz evanđelja o zrnu i sijaču, propovjednik se osvrnuo i na one bitne poruke koje proizlaze iz te prispodobe, a glavna od njih jest da riječ Božja padne u plodnu dušu i srce. A ako Bog nekoga od mladih pozove u duhovni stalež, plodnost će se očitovati odzivom. Poslije propovijedi uslijedio je sakrament svete Potvrde (Krizme, Firme), koji nije dugo trajao ali će u njihovu životu biti trajno i dugo djelotvoran, jer će ih jačati, hrabriti, voditi u ostvarenju kršćanskih zasada, vrijednosti i ideala.

            Krizmanici su, unatoč vrućini i sparini, bili sabrani i pobožni, ali i spremni i spretni u vršenju službe riječi, kao i u pjevanju tijekom misnoga slavlja što ga je predvodila na koru skupina djevojčica koje su se jedva mogle vidjeti od korske ograde. Njima je don Željko, vičan pjesmi i glazbi, izrazio posebnu zahvalnost moleći ih da se propnu na prste kako bismo ih mogli vidjeti i pozdraviti za pjesmu kojom su najprije počastili našega Boga, Bezgrješno Srce Marijino čiji je spomen bio toga dana, zatim sv. Antu, krizmanike i sve koji su ih dopratili do crkve i s njima se molili za svih sedam Duhovih darova s kojima će nastaviti ostvarivanje svoga ljudskoga i kršćanskoga života u ovome svijetu.

            Župna crkva u Zagorju doživjela je prinovu; naime, župnik je u suradnji sa župljanima postavio 20 vitraja čiji su slikarski motivi prema četirima otajstvima Gospine krunice, te Isusova života i njegova spasenjskog djela. Umjetnik je Mate Ljubičić, koji živi i radi u Zadru, a rođen je 1958. god. u Prisoju.

            Na kraju ove svečanosti u Zagorju župnik don Ante je izrekao zahvale i čestitke ponovivši određene poticajne riječi na hrabrost i vjeru kako krizmanicima tako i svim ostalim vjernicima, nakon čega je uslijedilo fotografiranje za uspomenu i domjenak uz razgovor i pjesmu u hladovini oraha u crkvenom dvorištu.

            Misa u Čubrini kod kapelice na Blekavi. Naši su stari ovim raskrižjem, gdje je kapelica u čast sv. Ante Padovanskoga na mjestu zvanom Blekava u zaseoku Vira Čubrini, prolazili svakodnevno od Vinice, Tomislavgrada, Roška Polja, Vira prema Imotskome i obrnuto. Prolazeći pokraj kapelice uvijek su se pomolili Bogu po zagovoru sv. Ante, a kad bi štogod prodali, onda bi ostavili pokoji novčić u škrabici i za Kruh sv. Ante. Tako je to i danas, ali u manjoj mjeri jer se tuda više ne putuje kao prije ali mnogi idu u prirodu na čist zrak pa prolaze pokraj sv. Ante na Blekavi i ostavljaju mu pokoji dobrotvorni novčić. Misa se ovdje slavi odavno i nikada nije prekidana na ovaj dan ili dan prije.

            Ove godine Misa je slavljena na Antunovo u 19 sati nakon što je sve završeno u Zagorju. Riječ Božju pročitala je novinarka Radijske postaje Posušje, inače Viranka, Marija Budimir, a župnik don Ilija održao je propovijed sabranim vjernicima govoreći o sv. Anti kao naučitelju Crkve. Kad god se nađemo u nevolji glede nekih istina ili neistina, zabluda ili hereza, onda valja vidjeti na koji bi način to pitanje razriješio naš sv. Ante. To se može naći i vidjeti u njegovim spisima koji su nastali na čvrstim temeljima Božje riječi i Božje istine, a ne na nekim ljudskim sloboštinama i krivim demokracijama koje idu više za tim da čovjeku podilaze, a ne da ga uzdignu i nadilaze obasjavajući ga svojim sjajem, istinom i iskonskom ljepotom.

            Po završetku ovoga slavlja župnika i njegova prakaratura Jerku Markića počastili su dvije obitelji u Čubrini. Bilo je i više nego ugodno sjedjeti ispred njihovih kuća, u čijem su okružju veliki krošnjati stoljetni hrastovi, u predvečerje nakon što smo se dobrano iznojili toga blagoslovljenoga dana u Podzavelimu, Zagorju i ovdje na Blekavi, jer vruće je bilo unatoč tome što se sunce spuštalo za brjegove tamo daleko a izgledalo tako blizu. Svemir je sada za nas velik, a jednom će nam biti tako mali i činit će nam se da sve dohvaćamo rukama, bit će nam sve blizu. Još da sam otišao nakon Mise u Podzavelimu u dragu Sutinu, gdje se toga dana slavi patron župe sv. Ante Padovanski, iz mene bi izišla sva sol i bio bih navečer posve neslan. Zahvaljujući razumijevanju svoga kolege don Slavena Ćorića - kod njega sam bio dva puta u tri trodnevna duhovna dana, koji me je oslobodio dolaska na ručak u Sutinu, a objed mi toga dana i nije padao na pamet osim voda, hladna izvorska vode, uspio sam privesti kraju sve obveze ovoga Antunova i to sa zalaskom sunca. I molitva je bila velika zahvalna Bogu zalazeća po zagovoru sv. Ante Padovanskoga koji je zaštitnik i moje zavičajne župe u koju se nisam ni pomolio a jesam se za sve molio, kao i za one u Sutini i drugdje gdje god se slavi ovaj veliki svetac Crkve.

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.