Proslava Srca Isusova u župi Vir 2015.

U petak 12. lipnja 2015. proslavljeno je Srce Isusovo u župi sv. Jure u Viru svečanim ophodom oko crkve s kipom Srca Isusova i svetom Misom kojoj je predsjedao gvardijan iz Imotskoga fra Kristian Stipanović, a u koncelebraciji su bili don Ante Ivančić iz Zagorja i don Joko Blažević iz Vinjana, te mjesni župnik don Ilija Drmić. On je i pozdravio sve na početku ovoga slavlja: “Danas na svetkovinu Srca Isusova, koju su naši preci odabrali za sutitulara naše župe, zahvaljujemo Bogu s molitvama za naše školske djelatnike i učiteljice, zatim naše učenike i vjeroučenike koji su završili 2014./2015. školsku godinu, a to ćemo učiniti i u sljedećoj nedjelji. Nadamo se da su ubrali obilate plodove znanja i odgoja i da su postigli visoke rezultate, na čemu čestitamo. Znam da je iz naše župe dvoje učenika i vjeroučenika proglašeno najboljim učenicima generacije, a svi ostali raduju se sa svojih uspjeha, i molimo da i u sljedećoj godini postignu također dobre rezultate u školi i u crkvi.

            Misna nakana je za sve naše učenike s kojim god rezultatima jesu, te za njihove učiteljice, za sve naše učenike srednjih škola i za sve studente, te njihove profesore i odgojitelje da budu po Srcu Isusovu.

            Pozdravljam predvoditelja gvardijana iz Imotskoga fra Kristiana Stipanovića koji će nam održati i prigodnu propovijed, te sve ostale svećenike. Pozdrav i svima vama, draga braćo i sestre, sa željom da nam ovo slavlje donese obilate duhovne plodove za kojima svim svojim srcem čeznemo iz dana u dan.“

            Za vrijeme misnoga slavlja fra Stipan je govorio sabranoj vjerničkoj zajednici o Kristu i njegovu Srcu na temelju onoga što piše u Katekizmu Katoličke Crkve, koji rado čita i ujedno preporuča svim vjernicima da uz Bibliju čitaju i Katikizam, koji je sažetak sve naše vjere i našega vjerovanja. Iz probodenoga Srca potekla je krv i voda, rodila se Crkva i njezini sakramenti koji preporađaju naše duše za život u Bogu.

            Misno slavlje uljepšali su pjevači Župnoga zbora uz ravnanje naše maturantice Petre Galić, koja je jedna od učenica generacije u posuškoj gimnaziji.

            Župnik je na kraju ovoga župnog slavlje izrekao ove riječi: “Najprije hvala dobrome Bogu na svemu, a napose na daru naših svećenika s predvoditeljem svete Mise, naših ministranata, djece, čitača, pjevača Župnoga zbora pod vodstvom maturantice Petre Galić koja je jedna od onih učenika generacije, te svega puka Božjega. Hvala svima: djedovima, bakama, očevima, majkama, djeci, unučadi, školarcima, svim radnicima, muškim i ženskim osobama svih zanata i profesija, svim kulturnološkim djelatnicima, svim radnicima i djelatnicima pri našoj župi, svim mladima koji se trude ostvariti svoj poziv i poslanje u našoj župi, napose onima kroz oblike pjevanja u Župnome zboru i Zboru mladih (do prošle nedjelje 7. lipnja 2015. zbor je vodio đakon Damir Pažin, a otada vodit će ga dvojica mladića, srednjoškolac Milan Đerek i završeni student i djelatnik kamenoklesarske radionice Mramor Vir Mladen Čamber), zatim na fjezbuku i webstranici, školskome listu Virko i Školi u cijelosti, te svima, a opet na poseban način onima koji zarađuju kruh izvan orisnica naše domovine i naših domovina, u inozemstvu, da ih ne nabrajamo sve, što svojim molitvama i žrtvama doprinosimo rastu naše župne zajednice i župe u svakom pogledu. Vi ste, dragi župljani, zamijetili neke novine na našem oltaru, to je dar jedne osobe koja ne želi da joj se ime spominje. Ja kao župnik svima vama otvaram uvijek nove mogućnosti doprinosa i rada za boljitak naše župe. U tome svi imate moju podršku i punu slobodu, samo neka su vam vrata crkve otvorena. Neka naš život bude u znaku Srca Isusova.“ Poslije ovih zahvalnih i poticajnih riječi župnik je oglasio organizirani uspon na Zavelim (1347 m) iz Zagorja 14. lipnja 2015. u jutarnjim satima, kao i Mise na Kedžari 4. srpnja u 18 sati, koju predvodi don Ivan Zovko, župnik u Jablanici i 5. srpnja u 11 sati koju predvodi fra Ivan Sesar.

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.