Kava iz podbiljskih mlinova

Iako ne u velikim količinama, ali s jakom i dobrom aromom, melje se i sprema eko kava u obnovljenoj mlinici sela Podbile s promidžbenim natpisom: Lipo mlivena kava na vodenim mlinovima u Podbiloj.

Tko zna gdje se nalazi to granično selo, a ono je u kanjonu između Ričica i Vira, te gdje su mlinice koje mogu mljeti samo kada su kišna razdoblja, onda ne može odoljeti a da ne nabavi toliko kave da je može barem jednom skuhati ili ispeći za sebe i svoje društvo. Taj ugodni miris i blagoslovljeni užitak nikada neće zaboraviti, te će morati i doći u to čarobno selo koje samo gleda zemlju i nebo, jer uokrušce sebe ne vidi ništa zbog brda, ni Imotski, ni Posušje, ni Vir, ni Podzavelim, ni Vinicu, ni Studence.

Ono je dostatno samo sebi kao narcis, da se ogleda u vodi svoje Rijeke i u Nebu, te kao takvo pozdravlja sve svoje žitelje, bivše i sadašnje, gdje god da jesu, u grobljima, u nebesima, u Hrvatskoj, po BiH, po Europi, u Australiji, u Americi, bilo gdje. Poručuje svima da ih voli sv. Petar kojega će slaviti svetom Misom u ponedjeljak 29. lipnja u 11 sati.

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.