Pismo roditeljima prvopričesnika 2015. godine

 Pozdrav: Dragi roditelji naših prvopričesnika i dragi prvopričesnici! Pozdravljam vam i radostan sam što vam se obraćam na ovaj način - pismom, što ćete ga pročitati u miru i sa znatiželjom.

            Opći stav: Vi roditelji imate veliku i odgovornu životnu zadaću odgoja svoje djece, i to na jedan način od rođenja do polaska u školu, zatim na drukčiji način kad pođe u školu od prvoga do sedmoga razreda (u tom razdoblju su prvopričesnici), te kad su osmaši i srednjoškolci (u ovom razdoblju su krizmanici), a onda opet poseban odgojni odnos kad završe srednjoškolsko obrazovanje i krenu na posao ili pak na studij, te potom na posao (u ovome razdoblju su kandidati za udaju i ženidbu - sakrament vjenčanja, a ako se netko opredijeli za svećeništvo i redovništvo, onda ga čeka sakrament svetoga reda i zavjeti). Svaka od ovih životnih faza traži od roditelja posebni odgojni stav prema svome djetetu, kojemu se želi sve najbolje.

            Uz vas roditelje i sve vaše, a napose vašu djecu, stoji i svećenik uza sve ostale obrazovne i odgojne ustanove, od kojih je na prvom mjestu škola. On je onaj koji tumači mnoge činjenice našega života i rada. I o vašoj djeci razmišlja, za njih se moli, drži im vjeronauk bez obzira na onaj školski vjeronauk, okuplja ih oko stola Gospodnjega da slušaju Božju riječ i vrše njegove zapovijedi, stvara u njima osjećaj kulture duha koji se uklapa u sve što je dobro i potrebno u ovome životu, a tome je izvor Bog: jedan, dobar, svet, istinit i lijep!

            Danas ima oporbenih mišljenja koja žele djecu odgajati na tzv. moderniji način za suvremeni oblik života. Oni ne razmišljaju Božjom logikom nego svjetovnom i svjetskom koja je u porastu i nije uvijek dobra za čovjekovu psihu, a onda ni za tijelo. U tom smislu nude im sve bez rezerve, zadrške. A vi sami znate da dijete treba odgajati tako da jednoga dana bude odgovorna osoba u ovome našem svijetu, da čini ono što obogaćuje obiteljsku, opću ljudsku i vjersku zajednicu, a ne što te zajednice ruši i u njih unosi nemir. Mi znamo što se nudi našoj djeci i mladima, pa ih odgajamo da se opredjeljuju za ono što ih izgrađuje i obogaćuje, a ne što im može narušiti dušu i tijelo. Mi smo za Božje zapovijedi (Dekalog) koje stvaraju prave odnose prema Bogu, drugima, samome sebi i prirodi u kojoj živimo. Dakle, za njih smo da im bude ono što je dobro, sveto, lijepo, jedinstveno i istinito!

            Ovo što sada pišem nije našim prvopričesnicima još ušlo u svijest kao tužna i ružna činjenica društvenih zbivanja, ali mi ih pripremamo da jednoga dana i sami znaju razlikovati dobro od zla svojom istančanom sviješću i savješću.

            Posebne upute: Sakrament svete ispovijedi za naše prvopričesnike bit će 11. travnja 2015. u 16 sati u župnoj crkvi sv. Jure. Neka se tada ispovjede i njihovi roditelji. Nakon ispovijedi uslijedit će redovita sveta misa.

            Prva pričest bit će za vrijeme rane svete mise u našoj župnoj crkvi na Mali Uskrs, u Nedjelju milosrđa Gospodnjega 12. travnja 2015. u 9 sati. Djeca će biti u prvim klupama, a njihovi roditelji iza njih. Na pričest će dolaziti roditelji iza svoje djece.

            U crkvu će prvopričesnici doći u svečanoj bijeloj odjeći što će je koji dan prije preuzeti ovdje kod župnika. Vratit će je nakon što završi svečanost kod kuće.

            Prvopričesnici će pripremiti svoj recital pod vodstvom naše vjeroučiteljice Drage Mikulić i njezinih suradnica, što će ga izvesti tijekom svečane svete mise.

            Prvopričesnici će biti nakon mise zajedno fotografirani pojedinačno i skupno. Dobit će svoje darove i spomen sliku od župnika na ovaj lijepi dan njihova života, koji će ih uvijek podsjećati na božansku ljepotu življenja, na čistoću i bjelinu duha i uma, te cjelokupnoga življenja i djelovanja.

            Neka roditelji plate samo fotografiranje 30 KM. Uz ovu novčanu nadoknadu ostajete skupa sa mnom trajnim duhovnim i molitvenim dužnicima Bogu za Majku Crkvu i sve nas, braću i sestre u Kristu. Svoj molitveni i duhovni dug vraćat ćemo polagano i to redovitim nedjeljnim i blagdanskim misnim slavljima, vjeronaukom i dobrim kršćanskim življenjem. U tom duhu primite svi najiskrenije i najsrdačnije pozdrave od svoga župnika, vjeroučiteljice Dragice Mikulić i đakona Damira Pažina.

            Vir, 15. veljače 2015.                                                    Vaš župnik don Ilija Drmić

 

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.