Prva sveta Pričest u župi sv. Jure u Viru 2015.

U župnoj crkvi sv. Jure u Viru proslavljena je 12. travnja 2015. (Bijela nedjelja, Mali Uskrs, Nedjelja Božanskoga Milosrđa) za vrijeme svete Mise Prva sveta pričest sedamnaestero prvopričesnika. Evo njihovih imena: Emilija Budimir, Jana Budimir, Luka Budimir, Noa Đerek, Sanja Đerek, Josip Markić, Josip Mikulić, Ivan Čamber, Jelena Čamber, Lana Čamber, Leona Čamber, Martina Čamber, Ivan Polić, Vlado Polić, Jelena Protrka, Ena Tolo i Mario Tolo. Njih je u školi i za vrijeme župne kateheze pripremala i učila vjeroučiteljica prof. Dragica Mikulić. Povremeno joj je, a napose neposredno prije Prve svete pričesti, pomagao i đakon don Damir Pažin koji je na pastoralnom praktikumu u ovoj župi, te voditeljica Župnoga zbora Petra Galić.

 

            Svečano misno slavlje s početkom u 9 sati predvodio je voditelj Hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Balingenu, inače mještanin, don Božo Polić. Njegova bratića Maria sin Ivan je ovogodišnji prvopričesnik, što je dodatni razlog da ovaj svećenik rodom iz Vira predsjeda ovoj prvopričesničkoj svečanosti za vrijeme najveličanstvenijega događaja presvete Euharistije, u kojoj je sudjelovao i mjesni župnik don Ilija Drmić i đakon don Damir. Predvoditelj i propovjednik je rekao sve bitne činjenice koje se odnose na život s Crkvom po svetim sakramentima, napose po svetoj Misi, koja je izvor i vrhunac našega kršćanskoga života. Mi tu primamo Krista pod prilikama Kruha i Vina. Roditelji su do ovoga svečanoga trenutka s vjeroučiteljima i učiteljima doveli ovu djecu do hrama Božjega, koji nije obična dvorana, nego mjesto gdje se na oltaru po riječima svećenika zbiva pretvorba kruha u Tijelo Kristovo i vina u Krv Kristovu. Bez roditelja ne može se ništa zbiti, kao ni kasnije u njihovu daljnjem životnom stasanju do pune zrelosti.

            Od početka do kraja ovoga misnoga slavlja djeca su pobožno, živo i uvježbano sudjelovala recitacijama i popijevkama, zatim u čitanju Riječi Božje, što treba posebno pohvaliti, te molitvi vjernika i prinosu darova. Sve je to, kao i ostale dijelove Mise, umješno snimila Šerbina kamera iz Posušja, te je tako ovaj događaj, koji je sam po sebi neizbrisiv iz duša naše dražesne i nevine djece kao i nezaboravljiv, otrgnula od bilo kojega oblika ovozemnoga zaborava.

            Župni zbor pod vodstvom i uza sviranje srednjoškolke Petre Galić pjevao je izvrsno sve popijevke i pjevne dijelove svete Mise za prvopričesnike, što se veoma dojmilo svim nazočnim vjernicima, napose našim prvopričesnicima i njihovim roditeljima i najbližima od roda koji su ih dopratili u ovaj naš hram Gospodnji da bi im se još jače duboko utisnuo događaj jučerašnje Prve svete ispovijedi i današnje događanje Prve svete pričesti u dušu, svijest i savjest kako bi ga uvijek rado obnavljali u svojim sjećanjima i od njega duhovno živjeli i stvarali velika djela na koja su pozvani od Boga po svojim roditeljima i svojoj Crkvi za koju je Krist, nakon trodnevlja u grobu, uskrsnuo!

            Za ovaj događaj župnik je priredio susret s roditeljima, zatim pohod s popratnim pismom svim obiteljima prvopričesnika da ne bi morao jurtati iz kuće u kuću na sam svečani dan što je redovita ovdašnja praksa, te organizirao ispovijed za roditelje unatoč tome što su se ispovjedili za Uskrs. Svi su prvopričesnici dobili prigodne darove. Sve je proteklo u najvećem redu i miru.

 

 

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.