Pismo kumovima, roditeljima i krizmanicima župe sv. Jure u Viru 2014./2015. godine

Dragi roditelji i komovi naših krizmanika! Dragi krizmanici! Veoma smo radosni što će skupina naše župe sv. Jure od 38 vjeroučenika 8. r. osnovne škole s pohađanjem u Viru, te 1. r. srednje škole s pohađanjem u Posušju i drugdje primiti sakrament svete krizme, potvrde, firme u ovoj školskoj godini. Taj sakrament kršćanske zrelosti primit će na Petu korizmenu nedjelju (Gluha, glušnica - Početak tjedna molitve i žrtve protiv psovke22. ožujka 2014. za vrijeme svete Mise s početkom u 11 sati, a krizmanici s kumovima i kumama trebaju biti pred župnom crkvom u 10,30 sati.

 

                Ovdje želimo, vama roditelji i kumovi, te krizmanici, reći neke bitne činjenice u svezi s ovim sakramentom svete krizme, što ih trebate vrlo dobro zapamtiti. Ovaj sakrament primaju zrele muške i ženske osobe koje su redovito pohađale vjeronauk, kako onaj školski tako i župni s jačom neposrednom pripravom za ovaj sakrament, te ga uspješno položile pred Biskupovim izaslanikom, što se uspješno dogodilo s krizmanicima u ovoj godini. Oni u ovome sakramentu primaju sedam darova Duha Svetoga, a ti su: mudrostrazumsavjetjakostznanje,pobožnost i strah Božji.

       Krizmanik treba znati, a roditelji i kumovi ponoviti ovo što slijedi i to prema jednome od naših katoličkih molitvenika.

                Temeljne kršćanske molitve: Kršćanski pozdrav, znak svetoga križa, Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu, Angelus, Kraljice Neba, Molitvu za pokojne, Apostolsko vjerovanje, Općenitu ispovijed, Ispovijest vjere katolika Hrvata, molitveno sudjelovanje u svim sakramentima a napose u Ispovijedi s kajanjem (Pet stvari za dobru ispovijed) i Euharistiji ili Svetoj misi s pričešću (Tri stvari za dobru pričest), opća molitva s krunicom (radosna, otajstva svjetla, žalosna i slavna) za sve potrebe a napose za nova duhovna zvanja.

                Kršćanske istine: 1. Samo je jedan Bog, a tri su božanske osobe: Otac, Sin i Duh Sveti; 2. Bog je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja; 3. Kruna Božjega stvaranje jest čovjek s neumrlom, besmrtnom dušom; 4. Sin je Božji postao čovjekom i otkupio nas svojom smrću na križu i svojim slavnim uskrsnućem; 5. Milost je Božja potrebna za spasenje; 6. Bog dobro nagrađuje vječnom nagradom neba, raja, a zlo kažnjava vječnom kaznom pakla, te postoji i stanje čistilišta iz kojega se može prijeći u raj; zatim Deset Božjih zapovijedi (Kloni se grijeha i drži Božje zapovijedi), Osam blaženstava, Dvije zapovijedi ljubavi i Dvije zapovijedi naravi, Pet crkvenih zapovijedi, Pravila za ispravan kršćanski i ljudski život, Sedam duhovnih djela milosrđa, Sedam tjelesnih djela milosrđa, Pet crkvenih zapovijedi.

             Potom: Sedam darova Duha Svetoga; Sedam svetih sakramenata; Tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav; Sedam glavnih grijeha, Šest grijeha protiv Duha Svetoga, Četiri grijeha vapijuća u nebo, Devet tuđih grijeha (ili Kako postajemo dionici tuđih grijeha).

                Nužno je znanje o Duhu Svetom i pojedinačno o svim njegovim darovima što ih krizmanici primaju da bi vođeni Duhom Svetim ostvarili svoj život u svim razvojnim dobima. Uz to trebaju znati temeljne činjenice iz naše crkvene i nacionalne povijesti, ono najvažnije o Gospi, kao i o drugim teološkim, pravnim i moralnim istinama Katoličke Crkve. Najvažnije od svega jest obdržavanje zapovijedi, pobožnost u ljubavi, molitva u vjeri, meditacija u nadi, sudjelovanje u blagdanskoj i nedjeljnoj Misi u nadi, vjeri i ljubavi i s dobrim djelima!

                Kum/kuma. Svaki krizmanik ili krizmanica trebaju imati svoga kuma, odnosno svoju kumu. Evo što o tome veli Crkveni zakonik: “Neka potvrđenik... ima kuma čija je dužnost brinuti se da se potvrđeni ponaša kao pravi Kristov svjedok i da vjerno vrši obveze povezane s tim sakramentom" (Kan. 892). Preporučuje se uzeti kuma onoga tko je tu službu preuzeo na krštenju (Kan. 893,2). Krizmanik uzima mušku osobu za kuma, a krizmanica žensku osobu za kumu. Kumovi trebaju biti vjernici i takve osobe u koje će se potvrđenici ugledati u svome životu. Oni će im biti stožeri na koje će se oslanjati i koje će oponašati u vjeri i svim oblicima ljudskoga i kršćanskoga življenja. Kum i kuma prate svoje kumče i pomažu roditeljima u odgoju toga kumčeta, a kad je potrebno, skrbe se i za sve ostale životne potrebe. Danas je praksa s vrlo snažnom simbolikom da kum/kuma stavlja desnu ruku na desno rame svoga kumčeta, izražavajući svoju spremnost uzeti u zaštitu krizmanika i da će ga riječju i primjerom voditi Kristu i poticati u životu, pogotovo u težim situacijama.

                Što se tiče obveza kumčeta prema svome kumu/kumi, posve je jasno da i kumče preuzima skrb za svoga kuma/kumu u raznim situacijama. To je duhovno srodstvo koje zahtijeva i skrb, brigu, pomaganje u svekolikom poimanju.

                Obveze roditelja i krizmanika. Roditelji trebaju dopratiti svoje dijete na početak župnoga vjeronauk, te ga redovito poticati i podupirati da ustraje u vjerskoj i duhovnoj pripravi za sakrament svete krizme. Evidenciju o pohađanju školskoga i župnoga vjeronauka trebaju imati, kao i to koliko i kako uče kod kuće, te koliko se mole i kako pohađaju nedjeljna i blagdanska misna slavlja. Osim toga, valja se skrbiti o ponašanju svoje djece u školi i drugdje, a napose krizmanika koji će sakramentom kršćanske zrelosti postati svjedokom dobrote u ovome svijetu. Skupa sa svojim kandidatom za krizmu pronalaze kuma/kumu s karakternim i vjerskim odlikama. Kumovi se približavaju obitelji i doprinose novome duhovnom raspoloženju u toj obitelji.

                Obveze kumova. Kumovi također potiču kumčad na vjersku naobrazbu, vršenje svojih dužnosti u obitelji, školi, Crkvi i društvu. Upozoravaju kumčad na moralne oblike ponašanja i čvrstinu karakternosti koja je nužna za zdrav oblik življenja s drugima. Primjerom im pokazuju prakticiranje vjere, te napose sudjelovanje u nedjeljnim i blagdanskim misama i drugim vjerskim obredima koji doprinose duhovnom rastu i sazrijevanju u ljudskosti.

                Kumovima iz drugih župa predložio bih, imajući u vidu dugogodišnju svećeničku praksu, da najprije pošalju poštom ili osobno donesu u Župni ured Potvrdu za kumovanje na krizmi, koju dobiva u svojoj zavičajnoj župi; potom kao prvi dar, ne računajući na one duhovne darove što ih trebaju trajno dijeliti, daruju i novčani prilog za vanjsku pripremu, režiju u svezi s ostvarenjem ovoga sakramenta kako bi od toga bili slobodni i krizmanici i njihovi roditelji, a to je: prilog za biskupa krizmatelja 25 KM, prilog za župnika 25 KM (krizmana ceduljica s upisima u Maticu krizmanih i prijepisima za Biskupiju, za uokvirenu Uspomenu i neki dodatni dar kao što je molitvenik, te za cvijeće i svečani ručak za biskupa i svećenike u Župnom dvoru), prilog za fotografa u visini 25 KM. Dakle, u svemu 75 KM. O ostalim darovima što ih kanite dati svojoj kumčadi, ne želim Vam govoriti, jedino što želim reći jest to da ne pretjerate ni u čemu! Rekli bi stari i mudri Grci: Meden aganNišta previše! No, uvijek s onim evanđeoskim duhom, a taj glasi: Kada daruješ, neka ti ne zna ljevica što čini desnica!

                Da bi se ovo sve lijepo dogodilo, potičem i molim da se kumovi iz drugih župa ispovjede u svojoj ili kojoj drugoj crkvi koji dan prije svete krizme, a kumovi iz župe Vir imat će ispovijed u svojoj virskoj crkvi u subotu 21. ožujka 2015. s početkom u 16 sati kada je ujedno ispovijed i za krizmanike i njihove roditelje, braću i sestre, te ostale članove obitelji.

                Župnik je uvijek s vama, dragim krizmanicima, roditeljima i kumovima, od početka pa do krizme i dalje, a ove školske godine vjeronauk je vodio naš đakon don Damir Pažin, kojemu najiskrenije zahvaljuje u svoje i vaše ime virski župnik. Mi se susrećemo u crkvi ali evo i prigodom ovih pohoda uoči same krizme i u Vašim domovima, pa nije nužno da onoga svečanoga dana budemo u obiteljskim kućama jer i mi toga dana imamo Biskupa i svećenike kao svoje drage goste, te nećemo moći stići doći i k vama, a opasnost je da onda pretjeramo u pohađanju što neće polučiti veći učinak od onoga što će se zbiti na vjeronauku, na ispitima, na ispovijedima, u ovim pohodima uoči krizme i na samoj krizmi. Vi se toga dana radujte s krizmanicima u njihovu obiteljskom domu i neka su s vama cijeloga toga dana!

                Roditeljski i rodbinski darovi u povodu krizme mogu biti samo za Župni dvor, i to kuhinju, te za crkvene potrebe.

                Sve Vas vole i pozdravljaju s obećanjem duhovnoga zajedništva u molitvi Vaš župnik don Ilija Drmić i vaš vjeroučitelj đakon don Damir Pažin.

                Vir, rujan 2014. - ožujak 2015.                                                                      don Ilija Drmić, župnik

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.