Gospi Lurdskoj s ljubavlju 2015. godine

Župna zajednica u Viru proslavila je u srijedu 11. veljače 2015. svečanim euharistijskim slavljem svoju nebesku suzaštitnicu Gospu Lurdsku i Dan bolesnika i njihovih skrbnika. Misnom slavlju predsjedao je župnik i upravitelj župe i svetišta Srca Isusova u Studencima kod Ljubuškog don Ivo Šutalo, a u koncelebraciji su bili: župnik iz Zagorja don Ante Ivančić i župnik iz Sutine don Slaven Ćorić, zatim kapelan iz Posušja fra Serđo Ćavar, karmelićanin iz Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru o. Đani Kordić, te župnik don Ilija Drmić i đakon don Damir Pažin. Ovoga puta bilo je 15 ministranata s karmelićaninom bratom Vladimirom Vukovićem. Crkva je bila dupkom puna vjernika među kojima su bili i učenici iz virske škole Franice Dall’era predvođeni svojom ravnateljicom Mirjanom Mikulić, učiteljicama i vjeroučiteljicom. Župnik don Ilija pozdravio je u svoje ime i u ime đakona don Damira, koji je u ovoj župi na praktikumu, sve prisutne svećenike, redovnike i vjernike među kojima su i pjevači Župnoga zbora uza sviranje i pod vodstvom srednjoškolke Petre Galić.

Posebno je pozdravio predvoditelja misnoga slavlja don Ivu rekavši da je on duhovni pisac koji već dugi niz godina svojim pisanjem oduševljava djecu, mlade, obitelji, starce i starice, znanstvenike, svećenike, redovnike, jednom riječju sve. Dodao je i to da su vjernici mogli čitati ponekad u listu Crkva na kamenu pokoji njegov članak, a od danas će imat prigodu čitati i njegovu najnoviju knjigu s naslovom Poučne župnikove priče.

Propovjednik se u svojoj propovijedi osvrnuo s nekoliko riječi na sam događaj ukazanja Majke Božje četraestogodišnjoj Bernardici Soubirous koja je rođena 7. siječnja 1844. u Lurdu, a ukazanja su se zbila u veljači 1858. u spilji Massabielle (čitaj: Masabij). U šesnaestom ukazanju pojavila se Gospa i rekla: “Ja sam Bezgrješno Začeće.“ (U Viru postoji Gospina špilja s ovim naslovom). Godine 1854. papa Pio IX. proglasio je dogmu o Marijinu Bezgrješnom Začeću o čemu ova djevojčica, kao ni mnogi drugi vjernici, nisu ništa znali. Poslije svega ovoga zaredala su hodočašća i ozdravljenja u čudesnoj vodi. O svemu tome Bernardica je rekla: Čovjek mora imati vjeru i moliti se, jer voda nema vrlina bez vjere. Nakon toga don Ivo je govorio sabranim vjernicima o bolesti koja nam dolazi u život kao dar Božji i bolesnicima koji su poziv svima nama da im priteknemo u pomoć, jer dok su bili sposobni i moćni, oni su pomagali nama, a sada kada su bolesni, mi smo potrebni njima. Naveo je nekoliko vrlo zanimljivih primjera iz svoje svećeničke prakse, koje je opisao i u spomenutoj knjizi, a odnose se upravo na stare, nemoćne i bolesne osobe. Potaknuo je sve vjernike da se usrdno mole Bogu po Gospinu zagovoru za sve bolesne, kao i za sve one koji im pomažu bilo u kući, bilo u ambulantama, bilo u bolnicama, staračkim domovima i drugdje.

Djeca i ministranti ukrasili su svetište crkve, čitači su ugodno navijestili Božju riječ, a pjevači Župnoga zbora, koji predvodi pjevanje u našoj crkvi još od vremena bivšega župnika don Petra Vuletića (župnik: 1991.-2012.), radosno i zanosno pjevali su sve dijelove mise i ostale liturgijske popijevke među kojima je i ona u čast Gospi Lurdskoj, Kristovoj i našoj nebeskoj Majci. Ovi pjevači nesebično dolaze na vježbanje pjevanja, pogotovo u ovim hladnim danima u crkvu koja nije ugrijana kao što je zagrijana na današnji dan, zatim blagdanima i nedjeljama, svjesni da pjevaju svome i našem Bogu, svojoj i našoj Majci Gospi Lurdskoj sa zahvalnošću i s ljubavlju, upravo onako kako bismo svi mi vjernici, od djece do najstarijih župljana, trebali činiti u svim ostalim životnim prigodama. Ovi pjevači su u tom pogledu uzorni jer pjevaju Bogu u čast, a u tome ih polagano prate i slijede i oni mladi što ih uvježbava i vodi naš đakon don Damir. Ni jedni ni druge ne traže svoju slavu niti svoju plaću, nego Božju slavu i njegovu duhovnu plaću, čemu se raduju i njihovi voditelji, a ponad svega njihov župnik!

Slavlje je završilo procesijom, mimohodom, obišašćem oko crkve s Gospinim kipom uz pjevanje Gospinih litanija što je predvodio don Ante Ivančić. Svečanim blagoslovom vjernika bio je kraj ovoj Gospinoj proslavi, ali ujedno i početak nečega novoga što nas je taknulo u samoj Misi. Uostalom, ove godine u veljači ulazimo u korizmu, razdoblju od četrdeset dana koje nas vodi prema Uskrsnom trodnevlju, spomenu muke, smrti i uskrsnuća Isusova. To je vrijeme kada donosimo neke odluke, pa možda jedna od njih može biti da se svi zajedno odazovemo na pozive koje nam Gospodin upućuje preko današnjega Gospina blagdana, svoje riječi i pjesme naših vrlih pjevača.

Župna zajednica pripremala se za ovu Gospinu proslavu trodnevnicom što ju je predvodio đakon don Damir Pažin za vrijeme misnih slavlja, kojima je predsjedao župnik don Ilija. Početak je ovoga puta pao u nedjelju 8. veljače, kad se slavio na Papin poticaj Svjetski dan molitve protiv svakoga oblika ropstva, kojemu je zaštitnica sv. Josipa Bakhita (+ 1947.).


 

 

 

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.