Blagoslov vode, soli, svijeća, grla i svega ostaloga

Prikazanje Gospodinovo u Hramu ili Svijećnica/Kalandora 2. veljače svečano se slavi u župi sv. Jure u Viru svetim misnim slavljem za vrijeme kojega se obavi blagoslov svijeća, onih što ih župnik ima i onih što ih narod donese za blagoslov. Blagoslov svijeća na početku mise obavlja se tako da svećenik uvede vjernike, koji drže svijeće u svojim rukama, u bit događaja a potom moli molitve i blagoslivlja svijeće, pri čemu od dva teksta molitve izabere jedan. Ovoga puta 2. veljače 2015. izabran je prvi u kojem se kaže s obzirom na starcu Šimunu darovano Kristovo objavljenje kao “Svjetlost na prosvjetljenje naroda“: ”Blagoslovi ove svijeće i usliši molitve svoga naroda, koji se sastao da ih ponese na slavu tvoga imena: daj nam ići putem vjere i ljubavi, dok ne prispijemo k tebi, Svjetlu neugasivu.“

Dok je đakon don Damir Pažin sa župnikom don Ilijom Drmićem, predvoditeljem misnoga slavlja, prošao kroz cijelu crkvu škropeći po svijećama blagoslovljenom vodom, dotle je pjevan Šimunov hvalospjev. Tako je bilo u virskoj crkvi na objema svetim misama. Među svijećama blagoslovljene su i one s kojima se moli za zdravlje grla sutradan, 3. veljače, na spomendan sv. Blaža ili sv. Vlahe.http://i0.wp.com/www.vjeraidjela.com/wp-content/uploads/2014/02/Svije%C4%87nica.jpg?resize=640%2C400

     Budući da na spomendan sv. Blaža dođe malo vjernika na misu, u Viru se prakticira da blagoslov grla ili grličanje s onim blagoslovljenim svijećama na Svijećnicu bude u sljedeću nedjelju. Tako je bilo i ovoga puta 8. veljače 2015. za vrijeme obiju svetih misa u župnoj crkvi, kada se slavio prvi put na poticaj pape Franje Svjetski dan molitve protiv svakoga oblika ropstva kojemu je zaštitnica sv. Josipa Bakhita (+ 1947.). Grličanje su obavili đakon don Damir, koji je propovijedao za vrijeme rane svete mise, i župnik don Ilija Drmić koji je propovijedao za vrijeme pučke svete mise jer je don Damir dirigirao zborom mladih.

    Ovom zgodom valja spomenuti i to da se na Bogojavljenje, Sveta tri Kralja, Vodokršte/Vodokršće na početku misa blagoslivlje sol i voda. I ove godine to je obavljeno vrlo svečano, a đakon don Damir, prošavši kroz lađu crkve, škropio je pobožni puk, te na kraju poškropio je Jaslice i jelke u prezbiteriju crkve, a sve to u znak pojedinačnih blagoslova kuća s obiteljima i svega što im pripada, što ga je on obavio skupa sa župnikom odmah nakon Božića.

I tijekom godine svećenici i vjernici blagoslivlju svetom vodom uz prigodne molitve osobe, predmete, događaje (svadba...). Pozvani smo svi da blagoslivljemo Boga, svece i sve ono što je vezano za nas i naš život.

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.