Predstavljanje školskoga lista Virko iz Vira našoj javnosti

 

U prošlu nedjelju, 10. ožujka 2013., pojavio se prvi broj školskoga lista osnovne škole Franice Dalera u Viru s naslovom Virko. Meni osobno nakon rane mise s ponosom i radošću uručila je ovaj list, djelo prosvjetnih djelatnika na čelu s ravnateljicom Mirjanom Mikulić i djece spomenute škole, urednica i učiteljica Mirjana Đerek. Budući da me čekala pobožnost Križnoga puta i pučka misa, a potom misa u Zavelimu, nisam uspio ništa više osim što sam se nadanj nadvirio zagledavši se malčice u ovaj dragi novi zdenac na području naše župe sv. Jure u Viru,

gdje djeluje škola u kojoj se uče naši mali i mladi tek stasajući naraštaji. Kad sam završio sve svoje obveze toga dana, odnosno te svete nedjelje, onda sam ponovice uzeo u ruke ovaj školski list i otpočeo lagano čitati ono što je objavljeno uz fotografije.

            Najprije što želim istaknuti jest činjenica da je list tiskan u tiskari Franjo Kluz u Omišu, onome dragome uzmorskome mjestu gdje su se u onome prijekom Priku školovali katolički i hrvatski svećenici glagoljaši. Zasluge za tiskanje idu i poduzeću za trgovinu, proizvodnju i graditeljstvo Tolo Trade iz Imotskoga s virskim korijenima, kao i samoj tiskari, koja je meni veoma draga jer sam u njoj bio više puta u ono vrijeme kada smo tiskali list Crkvu na kamenu i neke knjige.

            Nakon ovoga malog prisjećanja i spomena onih aktera bez kojih se ne može pojaviti ovakva tiskovina, evo što sam list u sebi sadrži. Naslov Virko i sama naslovnica vraćaju nas u neku davnu prošlost i dozivlju u svijest sadašnjost koju nam kazuje oronula časna kamena starica škola na brdu nedaleko od naše crkve sv. Jure, čija se slika pojavljuje i na 3. stranici lista, koja jednako snažno govori i vapi. Fotografiju nove škole nije donesena možda iz razloga što ima mnoštvo slika koje prikazuju naše đake koji su lice, da ne kažem hram, zgrada, eto tijelo i duša škole. Oni su Škola! Samo je tu stara škola a nova u novome sjaju i s mnogim svojim nevoljama ostala je za neki sljedeći broj ovoga dječjeg lista. Možda je tako i najbolje: Najprije daj sliku stare porušene škole koja budi uspomenu na školstvo u ovome kraju i naše svijesti i savjesti da nešto učinimo s njezinim stršećim ostacima iznad Vira, a onda ćemo staviti sliku nove škole a njezina priča već je otpočeta u ovome broju Virka. Dalje je rasprava o imenu škole, naravno one nove, zatim o početku školske godine 2012./2013. s pjesmom Milana Taritaša, o folkloru što ga škola kao ustanova njeguje zahvaljujući sadašnjoj ravnateljici i njezinim suradnicama u školi, zapravo svim prosvjetnim djelatnicima; nadalje tu je i pjesma Jure Kevilja u čast učiteljici Franici Dall'era (ja bih radije njezino prezime pisao kao Dalera protivno pravopisnim normama a blisko našem znanju i poimanju), što je inače uz gusle pjeva učenik Ante Tolo iza kojega postoji niz nastupa i objavljenih zvukonosača i vrpci, potom tu je i literarni sastavak Valentine Čamber s naslovom Jesen na mome prozoru, u kojem se kaže da je čula zvuke prirode z jesen; nabrojane su i sve družine u školi (dramsko-recitatorska, mladi povjesničari, mladi matematičari, ekološka, sprotska i folklorna, likovna, školski zbor /glazbena/, prometna i informatička, mladi germanisti, vesela družina (engleski), literarna), opisan je i Dan učitelja koji se slavi 5. listopada, zatim Dani kruha s pjesmama Gabrijele Polić i Zvonimira Petričušića, Dan štednje s pjesmotvorima Petra Tomića i Sanje Đerek; Nikolinje sa zahvalnicom sv. Nikoli za dobivene darove, pismima ovome darežljivom svecu Luciane Mikulić, Karle Koštro i Petra Tomića, pjesmicama u čast sv. Nikoli Ivane Jurišić, te svojevrsnim kratkim recitalom s naslovom Sveti Nikola i Krampus učenika 5. razreda. Božiću su posvećene tri posljednje stranice Virka, u kojima je opisana Božićna priredba 19. prosinca 2012. s kvizom, zatim donešena je pjesma Maje Tolo s naslovom Snijeg, kratki uradci pod naslovom Božić Adame Galić, Eve Jukić i Magdalene Koštro, te Božićna i novogodišnja čestitka učenika i cijele škole sa svim djelatnicima.

            Kad se sve pročita i pregleda, onda se mora izraziti radost u povodu pojavka ovoga lista Virko, koji će sačuvati na svoj način sjećanje na ovo vrijeme u kojem su se sastali pod školskim krovom škole Franice Dalera u Viru mnoge odrasle osobe, učitelji, učiteljice i vjeroučiteljice, te župnici Zagorja i Vira, s našom Djecom koja su zapravo Škola, u koje valja ulagati sve da bi jednoga dana bili nositelji nove svijesti življenja i postojanja kako u Viru tako i drugdje diljem ovoga svijeta. Ta je Škola predstavljena u ovome listu i sama se prestavila svojim uradcima, literarnim i likovnim, a o ostalim njihovim umijećima valja otkriti u napisanim tekstovima kao i između redaka čemu nas uostalom škola i uči.

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.