Duhovna zvanja iz župe sv. Jure u Viru

   Ove mladiće i djevojke pozvao je sam Bog. Svoj udio imali su njihovi roditelji, članovi obitelji, vjernici župe sv. Jure i sami župnici koji su pozivali i propovijedali o Isusu i njegovu djelu služenja drugima unutar jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve. Stoga ovdje objavljujemo popis i župnika i kapelan u našoj župi, te popis svećenika i redovnica.

 

 

 

 

Popis župnika župe sv. Jure u Viru

 

Fra Andrija Knezović      1871.

Fra Mate Prskalo Bulić   1879.

Fra Karlo Ćavar                 1883. (od svibnja do kolovoza)

Fra Bernard Kordić          1883.

Fra Bono Šarić                   1885.

Fra Paško Radoš               1893.

Fra Ciprijan Brkić              1894.

Fra Mijo Rozić                   1896.

Fra Ilija Rozić                      1900.

Fra Damjan Gadža           1901.

Fra Fra Pavo Alaupović   1902.

Don Ante Bakula              1910.

Don Ante Zrno                  1936.

Župa bez župnika             1945.

(Pomažu okolni župnici)

Don Petar Leventić st.    1949.

Don Mirko Iličić                 1961.

Don Mate Šimović           1962.

Don Tadija Pavlović         1964.

Don Filip Čulo                    1977.

Don Petar Leventić ml.  1978.

Don Petar Vuletić ml.     1991.

Don Ilija Drmić                  2012.

 

Popis kapelana ili župnih vikara

župe sv. Jure u Viru

 

Don Andrija Majić            1935.-1936.

Don Srećko Bošnjak        1936.-1939.

Don Đuro Maslać              1939.-1942.

Don Jerko Nuić                  1943. (samo od travnja do listopada te godine)

Don Tadija Pavlović         1961. (cijelu ovu godinu)

Don Pavao Filipović         1967.-1968.

Don Jozo Ivančić               1971. (samo od rujna do prosinca)

Don Ivan Čirko                  1973.-1974.

Don Ivan Vukšić                1974.-1978.

Don Zdravko Petković    1978.-1980.

Don Jozo Joko Blažević   1985. (samo od listopada do prosinca te godine)

 

Duhovna zvanja iz župe sv. Jure u Viru

 

            Don Marko Budimir rodom je iz današnje župe Vir, svećenik je glagoljaš koji je, završivši svoje poslanje po Hercegovini, pokopan u virskom groblju Stipića Dubrava 1766. god.

 

            Don Ante Budimir rodom iz današnje župe Vir koji je djelovao u turskoj Bosni i dijelovima Hercegovine, umro je u Viru 1766. god. kao i Marko Budimir, što možemo zaključiti da je tu i pokopan.

            Ovoj dvojici svećenika glagoljaša, zatim virskomu župniku fra Karlu Ćavaru (župnik u Viru: svibanj - kolovoz 1883.) iz Kazaginca, župa Rašeljke, koji je preminuo 21. rujna 1883. i pokopan u Viru, te grob “svećenikove majke“ Marije Budimir Ivanove (jednoga od glagoljaša, najvjerojatnije don Ante Budimira), koja je umrla 1733. god. dvojica živućih svećenika iz Vira, don Ante Đerek i don Bože Polić, obnovili su početkom 1997. god. spomenike na groblju Stipića Dubrava.

 

            Don Ante Đerek rođen je 8. lipnja 1947. od oca Ivana i majke Anice r. Koštro u Viru, gdje je kršten i gdje je pohađao vjeronauk, te primio sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završio je u Viru, nastavio školovanja u Pazinu, Splitu i Eichstaettu u Njemačkoj. Zaređen je za svećenika 1972. god. Djelovao je kao misionar i dušobrižnik u Njemačkoj i u Hercegovini, a sada je župnik u Gabeli.

 

            Don Bože Polić rođen je 19. studenoga 1956. od oca Marijana i majke Ive r. Polić u Viru, gdje je kršten i gdje je pohađao vjeronauk, te primio sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završio je u Viru, nastavio školovanja u Splitu i Sarajevu. Zaređen je za svećenika 1981. god. Djelovao u Hercegovini i sada je dušobrižnik i misionar Hrvata u Njemačkoj.

 

            Č. s. Iva Budimir rođena je 11. rujna 1926. od oca Augustina i majke Anice r. Tolo u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Viru. Postala je redovnica Kraljice svijeta (Regina mundi). Vječne zavjete položila je 1982. god. Vršeći revno svoje dužnosti, preminula je na Božić 2010. god. i pokopana u Velikoj Gorici.

 

            Č. s. Mara Čamber rođena je 11. svibnja 1940. od oca Ivana i majke Ive r. Jović u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Viru. Postala je redovnica Kraljice svijeta (Regina mundi). Vječne zavjete položila je 1982. god.

 

            Č. s. Ana Čamber rođena je 23. rujna 1937. od oca Ivana i majke Ive r. Jović u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Viru. Postala je redovnica Kraljice svijeta (Regina mundi). Vječne zavjete položila je 1982. god.

 

            Č. s. Terezija Avila Anđa Galić rođena je 16. listopada 1952. od oca Joze i majke Ive r. Vidoš u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje pohađala je u Viru, zatim nastavila školovanja u Splitu i Šibeniku. Postala je redovnica sestara milosrdnica. Vječne zavjete položila je 1971. god. Obavljala je brojne dužnosti i preminula 22. kolovoza 2004. Pokopana u Šibeniku.

 

            Č. s. Marija Mihaela Lažeta rođena je 29. svibnja 1955. od oca Stjepana i majke Mile r. Parlov u Podbiloj, župa sv. Jure u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Podbiloj, zatim nastavila školovanje u Zagrebu. Postala je redovnica sestara milosrdnica Provincije Bezgrješnoga Začeća B. D. Marije. Vječne zavjete položila je 1980. god.

 

            Č. s. Violeta Ana Jukić rođena je 22. travnja 1951. od oca Joze i majke Zorke r. Budimir u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Viru, zatim nastavila školovanja u Herceg Novom, Splitu i Zagrebu. Postala je redovnica sestara milosrdnica Provincija Navještenja Gospodinova. Vječne zavjete položila je 1975. god.

 

            Č. s. Agneta Šima Đerek rođena je 16. ožujka 1951. od oca Jerke i majke Anđe r. Koštro u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Viru, zatim nastavila školovanja u Splitu, Herceg Novom i Zagrebu. Postala je redovnica sestara milosrdnica Provincija Navještenja Gospodinova. Vječne zavjete položila je 1975. god.

 

            Č. s. Palmina Anđa Koštro rođena je 26. ožujka 1951. od oca Jure i majke Mare r. Đerek u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Viru, zatim nastavila školovanja u Splitu i Zagrebu. Postala je redovnica sestara milosrdnica Provincija Navještenja Gospodinova. Vječne zavjete položila je 1978. god.

 

            Č. s. Valerija Nedjeljka Kovač rođena je 13. kolovoza 1972. od oca Marijana i Ive r. Omazić u Podzavelimu, župa sv. Jure u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Podzavelimu, te nastavila školovanja u Muenchenu, Šibeniku, Zagrebu i Rimu. Postala je redovnica Franjevaka od Bezgrješne. Vječne zavjete položila je 1997. god.

 

            Č. s. Florijana Koštro rođena je 15. listopada 1949. od oca Mije i majke Janje r. Koštro u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Viru, te nastavila školovanja u Đakovu i Zagrebu. Postala je redovnica Kongregacije milosrdnih sestara Svetoga Križa. Vječne zavjete položila je 1977. god.

 

            Č. s. Alfonza Iva Pušić rođena je 1. studenoga 1950. od oca Grge i majke Janje r. Nevjestić u Podzavelimu, župa sv. Jure u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Viru, zatim nastavila školovanja u Splitu, Cetinju, Regensburgu. Postala je redovnica Službenica milosrđa (ančele). Vječne zavjete položila je 1976. god.

 

            Č. s. Patricija Iva Koštro rođena je 27. veljače 1949. od oca Jure i majke Mare r. Đerek u Viru, gdje je i krštena i gdje je pohađala vjeronauk, te primila sakramente ispovijedi, pričesti i krizme. Osnovno školovanje završila je u Viru, zatim nastavila školovanja u Splitu i Zagrebu. Postala je redovnica Službenica milosrđa (ančele). Vječne zavjete položila je 1975. god.

 

                Vir, 11. veljače 2014.

            don Ilija Drmić, župnik

free joomla templatesjoomla templates
2019  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.