SLIKAR MATE LJUBIČIĆ U VIRU

  Akademski slikar Mate Ljubičić, podrijetlom iz Prisoja u Bušku blatu, općina Tomislavgrad, bez opterećenja i gotovo neshvatljivom lakoćom igra se tehnikom vitraža i akvarela koju većina suvremenih slikara najčešće zaobilazi, napisala je Romana Galović, te nastavila svoje tumačenje Ljubičićeva stvaralaštva.

 

 

 

 

            Nije lako nastaviti raditi u tehnici vitraža u kojoj je u povijesti umjetnosti mnogo toga dovedeno do savršenstva. Nije lako upustiti se u izazov i uvjetno rečeno konkurirati europskim crkvama, točnije katedralama, u kojima su vješti majstori srednjega vijeka posebice oni francuski, kada je u pitanju vitraž, dali svoj maksimum kojemu se divi cijeli svijet. Samo oni najhrabriji žele se upustiti u ovakav izazov. A Mate Ljubičić je očito slikar spreman na izazove i to dokazuju i tehnike kojima se služi u svome umjetničkom izričaju.

            “Njegovi vitraži šalju jasnu poruku vjere, a umjetnička igra s obojenim staklom okupanim u svjetlosti, koji svoj vrhunac dostižu upravo u sakralnim objektima, spaja smirenost koju u čovjeku može stvoriti samo duhovnost prožeta religijom i umjetnošću. Nema čovjeka kojega trenuci iz Isusova života bez obzira bio on vjernik ili ne nisu naveli da se na trenutak preispita. Ljubičić je svoju umjetničku refleksiju usmjerio na život i uskrsnuće onoga koji treba spasiti svijet. Stoga nije čudno da vitraži s tematikom iz Isusova života, kao i oni koji simboliziraju život u duhu svetome ili u prirodi koja nas okružuje kao što su sunce, mjesec, zemlja i vjetar u sebi nose veliku snagu svjetlosti, a sama svjetlost oduvijek je bila simbol nade.

            Ljubičićevi akvareli posebna su priča. Malo je onih koji su ovu tehniku izabrali da bi njome iskazali psihološka stanja čovjeka, a u ovome slučaju Čovjeka-Boga, jer lik Isusa Krista je najčešći motiv njegovih akvarela. Očito mu njegova jasna vizija čovjeka-Boga omogućuje da se boja razlijeva s vodom stvarajući dubinu u kojoj osjećamo Isusovu blagost, patnju, bol, nadu, vjeru u uskrsnuće i život vječni. Akvarel je nemilosrdna tehnika za one koji njime nisu ovladali, jer ne trpi metode pokušaja i pogrešaka, a svaka dodatna intervencija ne može izbjeći oku promatrača, pa čak ni onome površnome i to je i razlog zašto mnogi slikari izbjegavaju ovu tehniku. A ako se već odluče za nju onda njome najradije oslikavaju prirodu, a najčešće stvaraju, uvjetno rečeno, vodu vodom, pa su tako najčešći akvareli oni koji su vezani uz morsku tematiku. Ljubičić je slikar izazova i u tome je krenuo dalje, svoju je dušu otvorio i kao da je s vodom izlijeva na papir stvarajući savršene, rijetko viđene akvarele. Snaga i svjetlost koja izvire iz njegovih djela djeluje na osjetila promatrača i ne ostavlja ga ravnodušnim bez obzira traži li u Ljubičićevim djelima religioznu ili svjetovnu poruku.

            Odlika Ljubičićevih djela je jednostavnost, ali i neka čudna mistika, kojom zrače njegova ostvarenja, u kojima sve izgleda tako jednostavno i jasno, a upravo je to najteže postići u susretu čovjekove psihe i likovnoga svijeta.”

            U župnoj crkvi sv. Jure u Viru u vrijeme župnika don Petra Vuletića nastala su dva vrijedna vitraža (Događaj u Emausu i Silazak Duha Svetoga) u prezbiteriju crkve kao i slika Kristova uskrsnuća koja se nalazi također u prezbiteriju, i to ponad tabernakula i između spomenutih dvaju vitraža. Riječi Romane Galović odnose se i na ova spomenuta djela u ovoj virskoj crkvi.

 

            Biografija, životopis Mate Ljubičića. Rođen 20. listopada 1958. u Prisoju, općina Tomislavgrad. Osnovnu školu završio u Tomislavgradu. Srednju školu za primijenjenu umjetnost i industrijsko oblikovanje završio u Splitu 1979. god., a Akademiju likovnih umjetnosti 1983. god. u Sarajevu. Od 1989. do 2004. god. u Hrvatskom institutu za liturgijski pastoral (pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji) radi kao grafički urednik časopisa Živo vrelo. Trenutno radi kao profesor likovnih umjetnosti na VTKŠ u Zadru i u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., a uz likovnu umjetnost u Prirodoslovno-grafičkoj školi u Zadru predaje grafički dizajn te jedno vrijeme film i fotografiju. Grafički je oblikovao (većinu i ilustrirao) preko stotinu knjiga. Autor je brojnih plakata, kataloga, logotipa i drugih brojnih i različitih edicija. Od toga s ponosom ističe rad na vizualnom identitetu dolaska Svetoga Oca Ivana Pavla II. u Zadar 2003. (vodič, logotip, ulaznice, zahvalnice, transparenti, kape, šalove...).

            U jednom mandatu je obnašao dužnost predsjednika HKD Napredak podružnice u Zadru u sklopu kojeg je dugi niz godina organizirao humanitarne aukcije umjetnina za siromašne i nadarene učenike i studente.

            Rado se odazivao i na druge brojne umjetničke kolonije i aukcije (neke i sam organizirao) a naročito one humanitarnog karaktera (za razminiravanje Hrvatske, za hrvatske Haaške zatvorenike, za djecu palih branitelja, za obitelji s četvero i više djece, za djecu s poteškoćama u razvoju, za obnovu crkava...).

            Veliki broj njegovih oltarnih pala, križnih putova, vitraja... kao i uspješnih rješenja različitih elemenata u uređivanju sakralnog prostora (svetohraništa, oltari, amboni...) krasi mnoge crkve i kapele širom Hrvatske, BiH i Crne Gore, a mnogo ih je ih je i u privatnim zbirkama i galerijama širom svijeta (i u Vatikanu).

            Radovi: Vrh na otoku Krku: Oltarna pala (7,70x7,70 m), križni put u jednoj slici (16,0x1,5 m), otajstva krunice (13,0x 1,5 m), 6 prozora vitraja (cca 30 m2);

            Bijelo Polje kod Mostara (kapelica časnih sestara): 2 oltarne slike (2,80x1,50 m), 20-ak prozora vitraja, križni put na staklu (fuzija), idejno rješenje prezbiterija (oltara, ambona, tabernakula...);

            Vir kod Posušja: Oltarna slika (2,80x1,50 m), 2 vitraja, likovi evanđelista, idejno rješenje prezbiterija (oltar, ambon, tabernakul) - reljefe krunice i tabernakula po njegovoj zamisli izradio akademski kipar Dragan Kwiatkowski iz Zadra;

            Posušje: idejno rješenje grobnog kompleksa fratarske grobnice;

            Šujica: vitraji;

            Josipovac: idejno rješenje prezbiterija, 2 oltarne slike, vitraji;

            Zadar: križni put u crkvi sv. Mihovila na poluotoku, vitraji u nadbiskupskoj kapeli, križni put i vitraji u crkvi na Boriku, križni put na Bokanjcu...;

            Vojne kapele u Zemuniku, Požegi, Kninu: vitraji;

            Tuzi (Crna Gora): vitraji;

            Podgradina kod Zadra: 3 oltarne slike (2,80x1,50);

            Gorica kod Zadra: 6 vitraja;

            Otok Ist: križni put.

            Ima toga još... Trenutno radi vitraje za crkvu u mjestu Zagorje kod Posušja (21).

 

            Kolonije i ostalo: Međugorje (5), Gradnići (3-4), Hvar, Zadar (4-5), Dugi Rat (2), Đurđevac, Buško Blato (2), Vidoši, Vinica, Tomislavgrad, Pag, Novo Selo (B. Brod)... Svoja ulja, akrile, akvarele, pastele, crteže,... do sada je samostalno izlagao tek petnaestak puta a imao je i četrdesetak skupnih izložbi. Stalni je član skupine akademskih slikara Didak u Gradnićima (Čitluk, BiH). Član je i HDLU-a Zadar. Sa suprugom, kćerkom i sinom živi i radi u Zadru. (Priredio don Ilija Drmić)

 

 

 

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.