Dan duhovne knjige i vjerskoga tiska u župi sv. Jure u Viru

U župi sv. Jure u Viru održan je u nedjelju 27. siječnja 2013. Dan duhovne knjige i vjerskoga tiska u povodu spomendana sv. Franje Saleškoga, zaštitnika izdavača i medijskih djelatnika, koji je inače tri dana prije. Ova kulturna i duhovna manifestacija nazvana je Dan, a trajat će mnogo dulje, da bi vjernici ove župe kao i mnogi posjetitelji i prijatelji mogli razgledati sve knjige u Župnome dvoru i u župnoj crkvi, te opredijeliti se za nabavku one duhovne knjige ili vjerske tiskovine s kojima će proživjeti ovu građansku i liturgijsku godinu u čitanju i razmišljanju, što će se zacijelo odraziti i u konkretnom življenju u današnjem stresnom i potresnom vremenu.

Od knjiga ponuđene su im u najvećem broju knjige biskupijskoga izdavača Crkve na kamenu, a od listova tu su, opet uz list Crkva na kamenu, Naša ognjišta (Tomislavgrad), Radosna vijest, Katolički tjednik i Svjetlo riječi (Sarajevo), zatim Živo vrelo, Glas Koncila i Mali Koncil - MAK (Zagreb), kao i još neki drugi vjerski listovi i časopisi raznih katoličkih izdavača.

            Za vrijeme svete mise o pojavku i vrijednosti knjige u ljudskoj uljudbi govorio je, nadahnut liturgijskim čitanjima te nedjelje, mjesni župnik prof. don Ilija Drmić. On je između ostaloga rekao: “U Nehemijinoj knjizi govori se o svitku na kojem je zapisana i s kojega je čitana Božja riječ, a u odlomku iz Lukina evanđelja čuli smo kako sam Isus u sinagogi uzima svitak i čita odlomak iz proroka Izaije. Svitak je oblik čuvanja i prenošenja u ovom slučaju Božje riječi, one prevažne poruke ljudskome rodu svih vremena. Civilizacija je proizvela svitak, a s vremenom i knjige sve do najmodernijih oblika bilježenja, čuvanja i prenošenja sadržaja važnih za čovječanstvo. Da nije bilo toga izuma knjige i knjiga, od kojih je Biblija najspasonosnija, ne bismo mogli danas biti u doticaju i dosluhu s Božjom riječju i porukom koju je izrekao po svojim prorocima i mnogim drugim svetim piscima, kao ni onu vrhunsku što ju je iskazao u svome Sinu Isusu Kristu, a koja je zapisana u evanđeljima i drugim novozavjetnim knjigama što čine sadržaj te veličanstvene Biblije. Svatko od nas treba živjeti s knjigom, sa slovima, slovesima, tim čarobnim jezičnim znakovima u kojima je skrivena poruka Božja čovjeku i opet u drugim knjigama čovjekova čovjeku. I tiskovine su važne, kao novine, listovi i časopisi, ali ubijaju nas tiskotine u kojima su izvrnute poruke i vrijednosti našega ljudskoga ozemlja i njegovih ljudskih igrača koji pokušavaju proizvesti igračke od svojih čitatelja. Tu ulogu pokatkad imamo i u drugim medijima, možda još naglašenije. Mladima valja ponuditi prave poruke što s neba dolaze da jesmo i da ćemo biti, te da živimo u Bogu za sebe i za druge.“

            Nakon misnih slavlja u župnoj crkvi sv. Jure vjernici su se zadržali u druženju s knjigama i listovima. Zacijelo, bit će onih koji će pročitati barem jednu knjigu i redovito pratiti tijekom ove godine, pa onda i ubuduće, neki od ponuđenih katoličkih listova i časopisa. Inače, izdavači se trude, ulažu svoje sile i novac u tiskanje duhovnoga štiva, a čitanje je na vrlo niskoj razini, za razliku od gledanja koje je na vrlo visokoj ravni. U Ivanovu Otkrivenju nalazimo onu rečenicu koja kaže: Blago onome tko čita!, koju ovdje posebno ističemo potičući kako vjernike u župi Viru tako i svugdje da se prepuste tom činu čitanja što će ih obogatiti u duhu i doprinijeti im dobro u životu.

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.