Sv. Nikola biskup

Život svetog Nikole, Poljska, kraj 15. ili početak 16. st.

            Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. st. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji ime dobiva po stricu biskupu u Miri, na žalost, njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam.

 Smrt sv. Nikole, Fra Angelico, tempera na drvetu, Rim oko 1437.

            Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Uskoro mu umire stric, biskup Mire i svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovaj puta nije mogao pobjeći te postaje biskup. Otada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.

 

            Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece.

            U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327., te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

            Pripovijest iz Nikolina života

Sv. Nikola pruža vreću sa zlatnicima kroz prozor, Gerard David, ulje na drvetu, Nizozemska 15.-16. st.; National Gallery of Scotland, Edinburgh

            Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim darovima. Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće pripovijesti. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri da tako zaradi. One su se pomolile Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Dalje priča ima dva kraja: A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

            Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice.

            O sv. Nikoli postoji više glazbenih djela naročito na engleskom jezičnom području.

            Opereta Sveti Nikola dolazi. Salezijanski svećenik dr. Jerko Gržinčić napisao je Božićnu operetu sa naslovom Sveti Nikola dolazi u tri čina. U glazbenoj igri sudjeluje mnoštvo djece, koji predstavljaju anđele, krampuse, sv. Krišpina i Gerarda, te druga lica. Premijera je bila izvedena prvi put prije Drugog svjetskog rata u hotelu Union u Ljubljani (Slovenija) s velikim uspjehom.Prvi čin se događa u nebu s anđelima, koji se spremaju za veliku svečanost i odlazak na Zemlju, te pjevaju anđeosku himnu. Oni će ponijeti darove dobroj djeci. Sv. Krišpin (postolar) i Sveti Gerard (krojač) izrađuju cipele i odijela za siromašnu djecu.Drugi čin se odvija u modernom paklu. Đavoli s Luciferom na čelu čitaju loše novine, pjevaju paklenu himnu i govore kako će zavesti djeci i mladež na loš put i tako ih dobiti u pakao; zatim planiraju, kako će pratiti sv. Nikolu i kazniti zlu djecu.Treći se čin zbiva na Zemlji. Sv. Nikola sada dolazi pozdravljajući publiku, uz pratnju anđela i đavola. Sveti biskup poučava ne samo djecu, nego i njihove roditelji i rodbinu: budite dobri i marljivi, pobožni i velikodušni. Nakon toga dobra djeca dobivaju darove, jednom pak u raju vječnu radost; zla djeca dobivaju sada šibu, jednom pak vječnu muku u paklu, ako ne isprave svoje pogreške.Na kraju sv. Nikola svima čestita sretan Božić sa željom da žive u miru i slozi.

            Štovanje svetog Nikole. Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, Pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Spomendan mu je 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu.

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.