Osma Devetnica Milosrđa, Nedjelja, 22. svibnja 2016.

https://lh3.googleusercontent.com/-KzxLWIWT4GA/UUzTWWxAQAI/AAAAAAAACnw/XPQ-JkrLLmQ/s766/leop_man.jpg

 

Pod nebeskom zaštitom Majke Milosrđa i sv. Leopolda Mandića

Milosrđe Božje nije napustilo ljudski rod

i na temu: Božje milosrđe u sakramentu pomirenja i Majka Milosrđa

Priprema: Jelena Vuković, Hrvatska dehonijanska mladež, Trnovčica, Zagreb

Klanjanja Milosrdnom Isusu, Apostolski centar „Sav Tvoj“, Zagreb 2003.

Papa Franjo, Misericordia vultus, Lice milosrđa, Bula najave izvanrednoga jubileja milosrđa, KS 2015.

Dnevnik sv. Faustine, Svećenici Srca Isusova - dehonijanci, Zagreb 2016.

            I. RAZMATRANJE… Predvoditelj 1: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. Uzor svetosti i svjedok Milosrdne Ljubavi Presvetoga Trojstva u sakramentu ispovijedi, sv. Leopold Mandić, svojim nam je životom naznačio kojim putem trebamo ići: putem mira, ljubavi, poniznosti, putem pomirenja, povjerenja u Očevu milosrdnu ljubav, putem redovite svete ispovijedi, čašćenja Blažene Djevice Marije, Majke Milosrđa. To je razlog što je upravo sv. Leopold Mandić s Majkom Milosrđa zaštitnik 8. dana Devetnice Milosrđa u Godini milosrđa koju molimo na nakanu duhovne i moralne obnovu hrvatske mladeži, za mir u svijetu, blagoslovljene plodove Svjetskoga dana mladih u Krakovu 2016., kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca kao i sve druge naše nakane.

            Predvoditelj 2: Ovaj svetac Božjega milosrđa i jedan od zaštitnika Jubileja milosrđa koji živimo, punih 40 godina od ranog je jutra pa do poslijepodnevnih sati sjedio u ispovjedaonici i neumorno ispovijedao. Na ispovijed su mu dolazile osobe raznih društvenih staleža: liječnici, profesori, intelektualci, siromašni, neuki... Trajno je ljudima otvarao put ljubavi prema Bogu i posredovao Božje milosrđe dušama. Umro je 30. srpnja 1942. u sedam sati ujutro utječući se Majci Milosrđa molitvom "Zdravo kraljice".

            Predvoditelj 3: Pred Licem Svemogućeg Boga ovdje prisutnog u Presvetom Oltarskom Sakramentu, želimo moliti za svoje obraćenje, za milost redovito pristupati sakramentu ispovijedi i neprestano se miriti s Gospodinom, vršiti pokoru za svoje grijehe, sjedinjavati se s Isusom u svetoj Pričesti te tražiti zagovor Majke Milosrđa, o kojoj zaštitnik današnjega dana kaže: „Već kao dijete sam se posvetio Majci Božjoj i u njoj sam našao snažnu podršku u svome zvanju. Potreban sam da se udostoji slavna Gospodarica imati smilovanje prema meni. Njezino majčinsko srce neka se udostoji pogledati na mene jadnika. (…). Želim se pred Bogom pouzdavati u nju također i kad bi odbijala moje molitve.

            Predvoditelj 4: Marija je Majka. Ona je moralni izvor milosrđa, ali je također i Majka. Dakle, ja se želim pouzdavati u nju. Majka je i to je dosta. Tko bude molio, postat će službenikom Božje Providnosti; i ujedno u potpunoj istini, postat će djelotvornim oruđem i službenikom majčinskog Srca Majke Božje.

            Predvoditelj 3: Marija je doprinijela popravku ljudske propasti koju je prouzročio prvi grijeh, bilo je pravo da joj je, stoga, dano i moralno gospodarenje nad svakim stvorenjem. Na zemlji bijaše Promicateljica milosti, na nebu je postala moralnim izvorom. U mraku života baklja vjere i pobožnosti prema Majci Božjoj vode nas da budemo nepokolebljivi u nadi."

            Predvoditelj 1: Iz Bule najave izvanrednoga Jubileja milosrđa pape Franje: „Jubilej uključuje također udjeljivanje oprosta. U Svetoj godini milosrđa taj je oprost još važniji. Božje oproštenje ne pozna granica. U Smrti i Uskrsnuću Isusa Krista, Bog još jasnije očituje svoju ljubav i svoju snagu da uništi sve ljudske grijehe. Pomirenje s Bogom moguće je po vazmenom otajstvu i posredovanju Crkve. Bog je dakle, uvijek spreman oprostiti i nikada se ne umara pružati oproštenje na uvijek nov i neočekivan način.“

            Predvoditelj 2: No svi mi itekako dobro poznajemo iskustvo grijeha. Znamo da smo pozvani na savršenstvo (usp. Mt, 5,48), ali snažno osjećamo teret grijeha. Dok promatramo snagu milosti koja nas preobražava, osjećamo također posljedice grijeha paloga čovjeka. Unatoč tomu što smo primili oproštenje, u svome životu nosimo proturječnosti koje su posljedice naših grijeha. U sakramentu pomirenja Bog oprašta grijehe koji su doista izbrisani; ipak, negativni trag koji su grijesi ostavili u našemu ponašanju i u našim mislima i dalje ostaje. Ali Božje je milosrđe jače i od toga.

            Predvoditelj 1: Ono postaje oprost Oca koji po Kristovoj Zaručnici, svojoj Crkvi, dopire do grješnika kojemu su grijesi oprošteni i oslobađa ga svih natruha koji su posljedice grijeha, osposobljujući ga te on može djelovati s ljubavlju, rasti u ljubavi, umjesto da ponovno padne u grijeh. (…). Živimo intenzivno Jubilej moleći Oca da nam oprosti grijehe i da nas uroni u kupelj svoga milosrdnog oprosta.

            Predvoditelj 2: Moje se misli sada okreću Majci Milosrđa. Neka nas ona svojim umilnim pogledom prati u ovoj Svetoj godini, kako bismo svi uzmogli ponovno otkriti radost Božje nježnosti. Nitko nije prodro u dubinu otajstva Boga koji je postao čovjekom tako kao Marija. Sav je njezin život oblikovan prisutnošću utjelovljenoga milosrđa. Majka Raspetoga i Uskrsloga ušla je u svetište milosrđa, jer je intimno sudjelovala u otajstvu njegove ljubavi.

            Predvoditelj 1: Podno križa, Marija je zajedno s Ivanom, ljubljenim učenikom svjedočila riječima oproštenja koje je izgovorio Isus. Taj najviši izraz milosrđa prema onima koji su ga razapeli pokazuje nam dokle seže Božje milosrđe. Marija potvrđuje da milosrđe Sina Božjega ne pozna granica i da se proteže na sve, bez iznimke. Upravimo joj staru i uvijek novu molitvu Salve Regina (Zdravo Kraljice), da se nikada ne umori svrnuti svoje milostive oči na nas i da nas učini dostojnima promatrati lice milosrđa, njezina Sina Isusa.

            II. PROŠNJE. Predvoditelj 3: Pohodivši Elizabetu i Zahariju Marija je otpjevala pjesmu slave, svjesna kako joj je velike stvari učinio Svesilni i da svoje milosrđe dijeli iz pokoljenja na pokoljenje, svima onima koji ga se boje (usp. Lk 1,49). Evo i mi otkupljeni od Tebe, Milosrdni Bože, imamo živu svijest da nam je svemogući Gospodin učinio velike stvari i da nam dariva svoje veliko milosrđe. Primi našu žarku molitvu koju Ti upućujemo zajedno s Tvojom Majkom, te na kraju svakog zaziva ponovimo: Veliča duša moja Gospodina.

            Marijo, Majko Milosrđa, Tebe je Bog odabrao prije svih vjekova za Majku Isusa Krista, našega Otkupitelja, i stoga kličemo: Veliča duša moja Gospodina!

            Marijo, Majko Milosrđa, Tebe je Bog očuvao od svakoga grijeha i obdario te puninom milosti, i stoga kličemo: Veliča duša moja Gospodina!

            Marijo, Majko Milosrđa, Ti si pod križem postala našom Majkom, i stoga kličemo: Veliča duša moja Gospodina!

            Marijo, Majko Milosrđa, Ti si prisutna u otajstvu Crkve Svoga Sina, i stoga kličemo: Veliča duša moja Gospodina!

            Marijo, Majko Milosrđa, Ti si Kraljica i Majka svome narodu, i stoga kličemo: Veliča duša moja Gospodina!

            IV. ZAVRŠNI DIO (Iz Dnevnika sv. Faustine, Molitva za SDM u Krakovu, blagoslov Presvetim): Iz Dnevnika sv. Faustine: „Jednom prilikom zamolio me ispovjednik da se pomolim na njegovu nakanu. Počela sam devetnicu Majci Božjoj. Svaki dan sam devet puta izmolila molitvuZdravo Kraljice. Pred kraj devetnice ugledala sam Majku Božju s Djetetom Isusom na rukama i svog ispovjednika koji je klečao uz Njene noge i razgovarao s Njom. Nisam razumjela o čemu je razgovarao s Majkom Božjom jer sam bila zauzeta razgovorom s Djetetom Isusom koje je sišlo s ruku Majke Božje i približilo se k meni. Nisam se mogla dovoljno nadiviti Njegovoj ljepoti. Čula sam tek nekoliko riječi koje mu je Majka Božja rekla, ali ne sve. Rekla mu je sljedeće: „Nisam samo Kraljica neba nego i Majka Milosrđa i Majka tvoja.“ - I u tom je trenutku podigla desnu ruku kojom je držala plašt i njime zaogrnula tog svećenika. Viđenje je tada nestalo.“ (Dn 330).

            MOLITVA ZA SDM U KRAKOVU (svi sudionici zajedno): „Bože, Milosrdni Oče, koji si objavio svoju ljubav u svome Sinu Isusu Kristu, a na nas si je izlio u Duhu Svetom Tješitelju, danas ti povjeravamo sudbine svijeta i svakoga čovjeka.“ Osobito ti povjeravamo mlade svih naroda i jezika. Vodi ih i štiti na zamršenim putovima današnjega svijeta i udijeli im milost da njihovo iskustvo susreta sa Svjetskoga dana mladih u Krakovu urodi obilnim plodovima. Oče nebeski, učini nas svjedocima svoga milosrđa. Nauči nas nositi vjeru onima koji sumnjaju, nadu nevoljnima, ljubav ravnodušnima, praštanje posrnulima i radost tužnima. Učini da se iskra milosrdne ljubavi, koju si zapalio u nama, pretvori u vatru koja mijenja srce i obnavlja lice zemlje.

            Marijo Majko milosrđa, moli za nas.

            Sveti Ivane Pavle II., moli za nas.

            Sveti Leopolde Bogdane Mandiću, moli za nas.

 

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.