Kako izgleda život u Raju a kako u Paklu

Jednog je dana svetac imao priliku popričati s Bogom te ga  upita:

            - Gospodine Bože,  bilo bi mi zadovoljstvo znati kako izgleda Pakao, a kako Raj.

            Bog odvede sveca do dvaju vrata. Otvori jedna od njih i dopusti mu da pogleda unutra. Na sredini sobe nalazio se veliki okrugli stol.  Nasred stola postavljena je velika posuda s vrlo lijepom i mirišljavom hranom. Svetac osjeti kako mu se javlja želja za jelom. Osobe koje su sjedjele za stolom bile su izrazito mršave, ljubičaste boje i bolesnoga izgleda.  Bili su svi izgladnjeli. Imali su žlice s vrlo dugačkim drškama koje su bile pričvršćene na njihove ruke.

Svi su mogli dohvatiti tanjur s hranom i uzeti malo, no kako je drška žlice bila duža do njihove ruke, nisu mogli donijeti hranu do usta. Sveti se čovjek stresao na sam pogled njihovoga jada i njihovih patnji. Tada Bog reče:

            - Upravo si vidio pakao.

            Bog i čovjek se uputiše prema drugim vratima. Bog otvori ta druga vrata. Okvirna scena, što ju je čovjek ugledao, bila je ista kao i prethodna, tj. bio je tu veliki okrugli stol, posuda prepuna ukusne hrane, koja mu je opet pobudila želju za jelom. Osobe za stolom isto su imale žlice dugih držaka. No, ovoga su puta one bile dobro nahranjene i sretne,  te su razgovarale međusobno i zadovoljno se smješkale. Sveti čovjek reče Bogu:

            - Ne razumijem!

            - Jednostavno je, odgovori Bog. Sve ovisi o jednoj vještini, o mome darovanome umijeću što u njima postoji, samo što ga ovi ovdje koriste, a oni tamo ne koriste. Ovi su ovdje naučili hraniti jedne druge dok oni drugi tamo nisu to umijeće svladali, jer ne misle ni na što niti na koga drugoga osim na svoje i na sebe same.

            Kada je Isus umro na križu, mislio je na tebe. (Slobodan Milas)

free joomla templatesjoomla templates
2019  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.