Pohod obitelji invalida Ivice Koštre u Viru

         U vrijeme došašća, na spomendan sv. Lucije (ime od latinske riječi lux, lucis što znači svjetlo, pa odatle kod nas ime Svjetlana uz ime Lucija, Luca i sl.), 13. prosinca 2012., pohodio sam uz pratnju prakaratura Jerke Markića sve bolesnike u župi sv. Jure u Viru, kojih je bilo oko 60. Među njima je i teški invalid mladić Ivica Koštro, sin oca Mire i majke Anđe r. Đerek. Tada sam kratko razgovarao s njegovim roditeljima koji su bolest i sve teškoće svoga sina prihvatili s ljubavlju, što mi je bilo veoma drago čuti i doživjeti.

           U smislu prihvaćanja svoga križa i nošenja kroza život svih nevolja govorio sam u tome razgovoru nakon što sam podijelio bolesničko pomazanje i svetu pričest ovome dragom Kristovu patniku Ivici koji je dugi niz godina prikovan za krevet i povezan sa svojim roditeljima, napose majkom bez koje ovaj bolesnik i ne može živjeti. Bilo je govora i o bolničkim stacionarima koji primaju i njeguju ovakve bolesnike, a među njima je i onaj u Mostaru što je pod nadležnošću Biskupskoga caritasa. Oni se nisu izjasnili za ovu vrstu pomoći a istaknuli su svoju veliku povezanost s Ivicom, napose njegova majka koja ne bi mogla bez njega nakon što je toliko patnje i ona proživjela.
          U ovome predbožićnom razdoblju došla je i skupina djece iz susjedstva u ovu kuću i obitelj. Njima se pridružio i mjesni župnik don Ilija Drmić, koji je inače župu primio nakon što je preminuo u prvoj polovici ovogodišnjega rujna 2012. bivši župnik don Petar Vuletić (župnik: 1991.-2012.). Na licu Ivičinu vidio se osmijeh i nutarnja radost zbog ovoga radosnog susreta. To su bili njegovi blagoslovi ovim mladim pohoditeljima, a napose iskreni blagoslovi i poljpci pozdrava i mira novome župniku don Iliji koji se pokušavao prilagoditi novoj župi i novim okolnostima i novim vjernicima i župljanima, muškarcima i ženama, djeci i mladima, bolesnima i nemoćnima, obiteljima i njihovim poteškoćama i radostima nakon trostruko manje župe Vinice u kojoj je djelovao nepunih pet godina. I Ivičina obitelj, koja ima neopisivo teško stanje iz kojeg je proizišla i svakidašnja žrtva s molitvom, bila je ozarena toga dana i poletna za nove korake u vjeri, nadi i ljubavi.
            Ivica je blagoslov svojim roditeljima, svojoj rodbini, prijateljima i našoj župi sv. Jure. Njegova patnja jest zapravo velika žrtva s jakom molitvom za sve nas, za naš uspjeh u životu i radu, za življenje u Bogu, za Boga, Crkvu i braću ljude, napose bolesne i nemoćne.

            Vir, 24. prosinca 2012. 

free joomla templatesjoomla templates
2019  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.