Za zvijezdom da mi je

Vedra noć. Gledam nebo. Divim se mnoštvu zvijezda koje su se prosule po njemu. Razmišljam o njima, kako su sjajne, lijepe i mislim na one na televiziji.

Svojoj zvijezdi bih predložio da svoj djeci svijeta pruži mnogo ljubavi, slobode, sunca i kruha. Razmakao bih svaki oblak tuge koji se nadvio nad one siromašne, tužne, koji nemaju plaća, koji svojoj djeci nemaju što skuhati, što im obući...

Bolesnoj djeci uklonio bih sve njihove boli i patnje da sretno rastu uza svoje roditelje, a cijelu zemlju pretvorio bih u jedan veliki cvjetni vrt. Nestalo bi tuge, bolesti, nasilja.

Ne bi više bilo beskućnika i ljudi tužnog pogleda. Zemljom bi se smanjili problemi koje muče mene, moje roditelje kao i cijeli svijet.

Zamišljam kako bi bilo lijepo da sam i ja među tim zvijezdama da se s njima mogu družiti i razumjeti ih, te da mogu barem jednu noć zasjati visoko na nebu i shvatiti njihov bezbrižan život.

 

“Što bih tada učinio sve?“, pitam se. Mnogo je mojih želja i ne znam odakle da krenem.

Možda  bih najprije zamolio oblak da pusti kišu na žednu zemlju kako bi njive što bolje rodile plodovima i nahranile onu gladnu djecu koju stalno gledamo, te da bi se orio veseli dječji smijeh, čula bi se pjesma, a osmijeh bi krasio svako lice.

Ti si, zvijezdo, moj prozor u svijet, svijet kakav zamišljam. Kada bi se ispunile moje želje, ne bismo se samo mi sa zemlje divili vama zvijezdama, nego biste se i vi zvijezde divile nama.

 

Tomislav  Jažo 5. r

 

 

Katarina Jurišić

 


Tomislav Jažo

 

 

Dani hrvatskoga jezika

 

                Županijsko natjecanje Dani hrvatskoga jezika održano je 5. travnja 2013. u Srednjoj strukovnoj školi na Širokom Brijegu. Školu Franica Dalera u Viru predstavljao je učenik 5. r. Tomislav Jažo, sin oca Mije i majke Ivane. Njegov literarni uradak nosio je naslov Za zvijezdom da mi je, kojim je osvojio prvo mjesto.

                Ministarstvo obrazovanja znanosti, kulture i športa nagradilo je ovoga učenika s tri knjige.

                Najbolja recitatorka škole Franica Dalera u Viru je učenica 8. r. Katarina Jurišić, kći oca Ivana i majke Mile. Na županijskom nadmetanju virsku školu uspješno je predstavila s pjesmom Modra rijeka istaknutoga hrvatskog pjesnika Maka Dizdara.

                Načelnik općine Posušje Branko Bago primio je u svome uredu 17. travnja 2013. učenike posuških škola, koji su aktivni i u izvannastavnim aktivnostima, među kojima je bio i Tomislav Jažo. Tom prilikom čestitao im je, zahvalio na trudu i uručio priznanja rekavši: “Vi ste svijetle i pozitivne točke našega Posušja!

free joomla templatesjoomla templates
2019  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.