Mudar ili lud?!

(Don Ivo Šutalo, Crkva na kamenu, 1/2002., str. 24)

          Mudar učenik. Piše zadaću redovno i uči što se u školi zada. U ponedjeljak ujutro znade gdje mu je torba i gdje su mu knjige. Sve je lijepo spremio i rasporedio. U školu ne kasni, ne bježi sa sati, poštuje profesore, prava je raja sa svima. Ako treba, rado će pokazati onome kojemu slabije ide.

            Lud učenik. Niti zna kad mu je koji predmet, niti je napisao zadaće. U petak popodne hiti torbu i više ne zna za nju do ponedjeljka ujutro. U ponedjeljak ujutro nastane vika: "Mama, gdje mi je torba?" "Tamo gdje sije bacio!" "A gdje sam je bacio?" To ne zna nitko živ! Te traži ispod kreveta, u vitrini, iza hladnjaka, nema pa nema. Padne grijeh. A kad je nađe, već prvi sat prošao! A kad dođe u školu, ne zna koji mu je sat po redu. Kad uđe u razred, nema zadaće. Lud učenik viče: "Daj da prepišem!" Pametan mu odbrusi: "Što nisi pisao kod kuće, sad nema vremena!"

            Mudar student. Uči preko godine, skuplja literaturu, piše koncepte i građa mu ne zaostaje. Ne lunja okolo kao muha bez glave i ne gubi vrijeme. Znade da njegovi roditelji i crno iza nokta za nj daju. Stoga će poduzeti sve! Kad dođe ispitno razdoblje, kod njega nema groznice. On je sve spremio, razradio i sada može samo mirno ponavljati i bez problema izići na ispit.

           Lud student. Cijelu godinu skače, skita se i mahnita. Hoda po kafićima i diskoklubovima, kinima i barovima. Ne ide na predavanja, nego spava do podne. A kad se ustane, ide na kavu. Niti zna gdje mu je fakultet, ni koje je predmete upisao. A svakog mjeseca ćaći piše: "Šalji, nestalo!" A kad dođe ispitno razdoblje, nastane vika: "Eto profesora. Ispituje! Jeste li spremni?" Što sad? Te brže trči k mudrima: "Dajte nam vi svoje skripte i koncepte da se na brzinu spremimo!" A mudri odgovaraju: "Ne možemo vam dati. Treba i nama. Što se niste spremali tijekom godine?" Dok su ludi našli što treba učiti, dok su na brzinu malo pregledali, ispitno razdoblje prošlo. Propala godina! Valja dogodine iznova. Ali, koliko su ludi, oni će i dogodine napraviti isto.

           Mudar momak. Traži poštenu djevojku s ljudskim i kršćanskim kvalitetama. Traži u njoj zgodnu i plemenitu dušu koja poštuje Boga i spremna je na žrtvu i životne poteškoće.

            Lud momak. Traži zgodno tijelo a ne zgodnu dušu. Gleda što joj je na glavi a ne što joj je u glavi. Važno je da ima lijepu kosu, dobru šminku, ravne zube i rumene jabučice. Sutra, kad ona njemu ostavi rumenu jabučicu ispod oka, tada će biti prekasno. Budi pametan a ne lud!

            Mudri roditelji. Ne dopuštaju sve svojoj djeci, nego im mnogo stvari uskraćuju, uče ih da se žrtvuju, da jedno drugom daju, da rade i da krvavo zarade. Ne daju im da voze auto u desetoj godini i da lutaju kuda hoće i do kojih doba hoće. Spremajuih redovito nedjeljom na misu a drugim danima na vjeronauk.

            Ludi roditelji. Puštaju i dopuštaju sve svojoj djeci. Kod njih je načelo:"Kad nisam imao ja, neka ima moje dijete!" Pa oni rintaju i crnče a mali se provodi po kafićima. Ima i pravo kad ima luda ćaću! Neka on samo rinta, mali će ga otjerat u grob prije smrti. Tko mu je kriv kad je mahnit! Ludi roditelji puste dijete da luduje autom u desetoj godini, pa kad im sleti s puta, onda im je kasno plakat i suze lit! Takvim roditeljima je bitno da im dijete iziđe, da se provede sa svojim vršnjacima koji se drogiraju i piju. A u nedjelju ujutro? Pa, moraju ga pustiti da se naspava i otrijezni. Ta nije lako cijelu noć lumpovati! I tako iz nedjelje u nedjelju.

            Što si ti: lud učenik ili mudar, lud momak ili mudar, luda cura ili pametna? Jesi li ti mudar roditelj ili lud? Voliš li svoje dijete ili ne voliš? Je liti stalo da živi ili da umre prije vremena? Ja vam samo želim reći: tko živi ludo, prokockat će i profućkat svoj život. Ostat će iza vječnih vrata, kao što su ostale lude djevice. Tko živi mudro i pametno svoj život, ući će na vječnu svadbu s nebeskim Zaručnikom.

            Danas izaberi hoćeš li biti mudar ili lud! Ne čekaj sutra!

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.