Neobična fleka u crkvenom dvorištu

       Šetajući se ujutro, tijekom dana i navečer u Viru ispred crkve s Brevijarom, Časoslovom u ruci gotovo svakoga dana kroz dvije godine i unatoč tome da sam se često zagledao najprije prema nebu, pogotovo kad je osuto zvijezdama, a potom u asfalt, te sam razmišljajući o Nebu i Zemlji motrio kojekakve fleke nastale usljed curenja ulja iz pojedinih automobila kojima vjernici dolaze u svoju župnu crkvu na misna slavlja nedjeljom i blagdanima držeći se strogo crkvenih i Božjih odredbi u svezi s tim, nisam zamijetio jednu posve neobičnu fleku sve do 14. rujna 2014. kada se slavi Uzvišenje Svetoga Križa.

      Naime, toga dana u popodnevnim satima zaustavio sam se kod te neobične fleke i motrio je misleći na što me sve podsjeća ili asocira. I utvrdio sam da je to u obliku ribe koja je slična onoj ribi zvanoj šampjer što sam je s drugih 40 hodočasnika blagovao u Svetoj Zemlji Palestini u restoranu s pogledom na Galilejsko, Genezaretsko jezero. I onda su se osula predivna spominjanja svih ugodnih i nezaboravnih detalja s hodočašća u Isusovoj domovini ano Domini 2011. od Kristova rođenja. Uspomene sada preskačem u ovome opisu osim slasnoga blagovanja ribe koje je bilo povezano s evanđeoskim izvješćima o Isusu i Apostolima kada su lovili na tome jezeru i pekli na žeravi ulovljene ribe negdje na obalama spomenutoga jezera za koje oni kažu da je more. Riba šampjer!

           Šampjer ili drugim imenima kovač, Petrova riba (lat. Zeus faber), naraste do 60 cm, težine do 3 kg. Baš kao i riba na asfaltu. Tijelo mu je ovalno, bočno vrlo spljošteno, leđna peraja mu je veoma istaknuta, dok su ostale osrednje. Sa svake strane tijela ima po jednu tamnu mrlju svijetlih rubova. Legenda kaže da su to otisci prstiju sv. Petra, koji je ovu ribu izvadio iz mora i rekao: ”Ružan si, ali ljudi će te iznimno cijeniti po kvaliteti tvoga mesa.” Šampjer je izraziti grabežljivac koji slijedi jata manjih riba i njima se hrani. Ovaj opis ribe šampjer odgovara onoj slici nastaloj od curenja ulja iz nečijeg automobila.

         Uz ta sjećanja treba reći i to da je riba bila znak međusobnoga prepoznavanja kršćana u poganskom rimskom svijetu neslobode. Oni su je risali i crtali i tako spoznali tko su u Bogu Ocu i Isusu Kristu Sinu i Duhu Svetome. Riba na grčkom jeziku glasi ἰχθύς (ihthis), gdje pojedina slova u sebi kriju ove riječi: Ιησούς Χριστός Θεού υιός σωτήρ (čitaj: Jesus Hristos Theu, Hios Soter), što znači: Isus Krist Božji Sin Spasitelj. Kršćani su slobodu dobili prije 1700 godina, što se slavilo 2013. god. u gradu Konstantinopolu što ga je dobio po caru darovatelju slobode Konstantinu Velikom i drugdje.

             Sjetih se tom zgodom i sv. Franje koji je zaštitnik okoliša, jer je on živio u prirodi i s prirodom koju je Bog stvorio. Volio je biljni, životinjski i sveukupni Božji svijet, a napose čovjeka koji je kruna Božjega stvaranja i gospodar svih stvorenja.

         Fleka, možda bolje mrlja na asfaltu ispred župne crkve sv. Jure Mučenika znakom je ekološkoga stanja kod nas i u svijetu, ali taj znak je u obliku ribe, i to ribe šampjer koja nosi svoje ime po sv. Petru Apostolu, te koju su kršćani risali kao svoj simbol u čijim se slovima čita ime Bogočovjeka Isusa Krista koji će nas spasiti od svih naših nevolja, pa i ekoloških, ali uz obilatu našu suradnju.

       Ne mogu biti nimalo ljut na spomenutu fleku, mrlju koliko god bio ekološki osviješten, jer možda je ulje iscurilo iz moga automobila koji je vidio i doživio nevjerojatno mnogo makadama ili utrenika u zadnjih sedam godina, a čeka ga još dotle dok se određeni putevi ne asfaltiraju. Naznake postoje za to.

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.