Ovo mnogo duše

 Ovo malo duše, Riznica mudrosti i pouka, tako je naslovljena knjiga Slobodana Milasa, što ju je objavila Matica hrvatska iz Posušja 2005. god. U njoj je sve veoma pregledno i jasno od početka do kraja, jer je poredano po vrijednosti i važnosti. Evo što se može pronaći u toj knjizi mudoslovica, izreka, sentencija, gnoma, misli, poruka i pouka izrečeno kroz pojmove: život, ljubav, Bog, prijateljstvo, trpljenje, patnja, čovjek, brak, žene, muškarci, djeca, roditelji, bogatstvo, siromaštvo, rad, šutnja, govor, ponašanje, ljepota, vrijeme, savjet, dobro, zlo, osveta, opraštanje, mir, rat, hrabrost, kukavičluk, pogrješka, pohvala, savjest, istina, laž, moral, vrlina, zakon, pravo, vladavina, kritika, kritičari, znanost, umjetnost, knjige, književnost, mudroslovice, povijesne izreke i drugo što se unutar ovih pojmova krije kao i u svakoj ispisanoj riječi nekoga čuvenoga mislioca. Imena autora ispisana su po abecednom redu prije sadržaja.

Nakon proslova s naslovom Snaga i ljepota kratkoga izričaja Vlatka Mišetića tu je i osvrt na ovaj pregršt ukupljenih misli što ga je napisao Miroslav Bustruc. Naslovnicu diči slika Gabrijela Jurkića s naslovom Snježna idila iz 1920. god.

            Nigdje osim u naslovu nema s biografijom ili autobiografijom sabiratelja ovih mudrih izreka Slobodana Milasa. A znate zašto? Zato što se on krije u svakoj mudroslovici, iza svakoga onoga imena u abecedariju autora od francuskoga dramatičara i satiričara Marcela Acharda do austrijskoga književnika Stefana Zweiga, od apostola naroda sv. Pavla do suvremenoga apostola naroda sv. Ivana Pavla II.

            Evo nekoliko misli koje svakoga čitatelja mogu privući na čitanje ove knjige i razmišljanje o mudrosti skrivenoj u brižno probranim rečenicama.

            Hegel: Bolje je boriti se i bitku izgubiti, negoli nikada se ne boriti.

            Ruska poslovica: Kakva je bol, zna se po očima.

            Čehov: Trn je tjelohranitelj ruže.

            Labiache: Prijateljstvo prestaje ondje gdje počinje dug.

            Španjolska izreka: Zavist prijatelja gora je od mržnje neprijatelja.

            Seneka: Ako ti nitko ne zavidi, zapitaj se živiš li pravilno.

            Arapska izreka: Ljepota lica nalazi se u ljepoti karaktera.

            Finska: Lijepa pjesma nikada nije duga.

            Engleska: Lakše je naći rupe, nego ih zakrpati.

            Latinska poslovica: Konac djelo krasi.

            Kada netko pročita ovo napisano o ovoj knjizi, reći će, možda, da se zakasnilo s predstavljanjem ove knjige. Moj je odgovor jasan: Najzanimljivije su one knjige koje u sebi nose trajnu poruku, a ne samo za određeni čas, trenutak. Ovo je knjiga koja uvijek vrijedi za čitanje i motrenje, jer su u njoj starostavne i starodavne istine koje nikada ne zastarijevaju, pa je dobro pročitati ih na vrijeme, ali i u svako vrijeme. Biblija, primjerice, može se čitati u svim razvojnim dobima i u svakome razdoblju ljudskoga života, te u svako vrijeme, bilo zgodno ili nezgodno, jer čitanje samo u jednome razdoblju ne daje pogled na cjelinu, nego kada se pročita u svim razdjelnicama našega životnoga vijeka i tijeka, onda se dobiva punina, a punoća tek s onu stranu biblijskih korica!

            Srdačan pozdrav čitateljima knjige i piscu s ovo mnogo duše Slobodanu Milasu od čitača i ljubitelja riječi don Ilije Drmića.

            Vir, 26. kolovoza 2014.

 

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.