DIONIŠTVO U GRUPNOM APOSTOLATU VJEROUČENIKA IZ VIRA (Duga Vir)

    Temeljno, biblijsko i teološko značenje duge. Duga je prirodni fenomen koji se pojavljuje poput svjetlosti u sedam raznih boja: ljubičasta, tamnoplava, svjetloplava, zelena, žuta, narančasta i crvena. Te boje nastaju tako što se sunčeva svjetlost prelama u kapljicama vode i onda se stvara raskošan luk živopisnih boja. Duga se tako pojavljuje u oblacima kao luk koji spaja nebo sa zemljom, koji grli i obasjava čitav svijet. Vrlo je uočljiva duga i u Viru.

 

            Duga je znak i znamen prvog Saveza koji je Bog, poslije grijeha prvih ljudi, sklopio s pravednim i bogobojaznim čovjekom pimence Noa. I reče Bog Noi: A ja, evo, sklapam svoj Savez s vama i s vašim potomstvom poslije vas (Post 9,8). Dugu svoju u oblak stavljam da zalogom bude Savezu između mene i zemlje (Post 9,13). Duga je otada simbol Saveza između neba i zemlje; znak Saveza između Boga i ljudi; znak blagoslova i obećanja; znak Božje ljubavi i milosrđa prema čovjeku i čovječanstvu; znak Božje naklonosti prema bogobojaznim ljudima; znak novoga i boljega početka; znak nove nade i ohrabrenja da Bog ljubi čovjeka i sva stvorenja na zemlji.

            Duga je znak pomirenja između neba i zemlje, koje je obnovio Isus svojom smrću na križu i svojim uskrsnućem. Ona je znak simbol nas podsjeća na Savez koji smo sklopili s Bogom po sakramentu svetoga krštenja. Taj svoj Savez s Bogom obnavljamo, potvrđujemo i učvršćujemo po sakramentima Crkve: krštenje, pomirenje, potvrda, euharistija, ženidba, sveti red, bolesničko pomazanje, koji nas osposobljavaju da možemo biti živi znakovi Saveza s Bogom, biti Duga za druge, biti znakoviti, djelotvorni i vjerodostojni svjedoci Božje ljubavi u svijetu.

 

            Značenje Duge u našoj župi Viru: Dioništva u grupnom apostolatu djece. Duga u našoj župi sv. Jure u Viru jest Pokret djece i vjeroučenika za novu evangelizaciju. Sva djeca od 1. do 7. razreda u našoj župi članovi su Duge i svih njezinih grupa ili skupina, odnosno sekcija. U njima će steći neke osnovne spoznaje o svemu što nam je činiti u ovome našem svijetu i životu, počevši od naše župne zajednice, a imat ćemo i osnovna iskustva iz života, a napose iz školovanja u našoj školi u Viru, koja ćemo zapamtiti i nositi kao najveću vrijednost u svoj život. Te vrijednosti su: zajednički rast u vjeri i prijateljstvu, razvijanje osobnih darova i karizmi, njegovanje znanosti, kulture i povijesti, zatim crkvene svijesti i kršćanske odgovornosti za druge...

 

            Sedam živih zajednica u župi Vir. U župi za vjeroučenike od 1. do 7. razreda o. š. imamo sedam živih zajednica - grupa, skupina.

            1. Liturgijska zajednica čitača - LektoriČitači, lektori se na svojim susretima subotom trude upoznati Riječ Božju, drugima je svjedočiti i navješćivati je s ambona. Na susretima subotom proučavaju i razmatraju nedjeljna liturgijska čitanja, izmjenjuju misli, ideje i iskustva, te se uče lijepom i razgovijetnom čitanju, umijeću čitanja za druge.

            2. Molitvena zajednica - Amen. Molitelji se uče pobožnoj, predanoj i ustrajnoj osobnoj i zajedničkoj molitvi. Na vjeronaučnim i molitvenim susretima subotom, najprije razmatraju o nedjeljnim liturgijskim čitanjima ili o Bibliji, potom im se tumači smisao i potreba molitve, posebno molitva krunice (četiri načina) koju mole i predmole u našoj župnoj crkvi u svibnju i listopadu, kao i nekim drugim prigodama.

            3. Novinarska zajednica - Logos. Zadaća ove žive zajednice jest upoznavati Sveto Pismo, te to svjedočiti posredstvom raznih medija. Na svojim tjednim subotnjim susretima razmatraju o nedjeljnim čitanjima, dobivaju zadatke za novinarsko djelovanje, pisanje i objavljivanje vlastitih uradaka u raznim medijima, napose na internetu, na našoj web stranici i u dječjem listu MAK koji izlazi u Zagrebu.

            4. Ministrantska zajednica - Ministranti sv. TarzicijaPoslužitelji su oltara i prvi suradnici svećenika za vrijeme svete mise po uzoru na ministranta iz davnih vremena Crkve sv. Tarzicija. Pripremaju oltar za slavljenje svetih misa, prinose na oltar darove u ime svih vjernika, te svojom službom i služenjem i sabranošću na oltaru daju vjernicima primjer i upute kako treba dolično i pobožno sudjelovati u slavlju svete mise. Nadalje, prikupljaju milostinju za vrijeme svetih misa (po mogućnosti stariji ministranti), raspremaju oltar i brinu se oko sakristije. Na svojim subotnjim susretima razmatraju o Riječi Božjoj (nedjeljnim liturgijskim čitanjima), proučavaju liturgiju i uče praktične stvari i upute koje su potrebne za dobro ministriranje. Uče o važnosti tišine u sakristiji i u crkvi za vrijeme svetih misa i drugih obreda, o vrijednosti pobožne priprave za misu i sabranoga moljenja ministrantske molitve prije i poslije mise, kao i mnoge druge činjenice i stvari.

            5. Pjevačka zajednica sv. Jure Lira. To je naš crkveni zbor djece i mladih koji redovito pjeva na nedjeljnoj dječjoj misi u 9 sati i drugim blagdanskim misama. Oni slave Gospodina svojim pjevanjem i pomažu svim vjernicima da i oni tako slave svoga Boga. Na svojim redovitim subotnjim susretima najprije malo razmatraju o Riječi Božjoj, pa potom uvježbavaju zajedničko liturgijsko pjevanje.

            6. Kulturno-umjetnička zajednica. Ova zajednica ima zadaću evangeliziranja kulture i kulturom. Na svojim redovitim subotnjim susretima najprije razmatraju Riječ Božju, a potom se trude naučiti kako kulturno-umjetnički svjedočiti Evanđelje i drugima prirediti kulturne sadržaje: poezijom, recitacijama, glumom, slikom... te razvijati i s drugima dijeliti svoje darove i karizme. Pripremaju razne kulturne sadržaje za Božić, Uskrs i u druge važnije zgode u župi u suradnji s drugim sekcijama.

            7. Karitativno-misijska zajednica. Oni imaju zadaću djelotvorno pokazati, posebno najpotrebnijima, da je Bog Ljubav, a inače to je zadaća svih kršćana. Na svojim redovitim subotnjim susretima najprije im se objasni Riječ Božja, kako bi njezinom snagom bili potaknuti i motivirani služiti i pomagati drugima, ljubiti druge kao što je Isus nas ljubio, a napose razvijati osjećaj prema misijama i misijskoj djelatnosti Crkve. Svjedoče svoju vjeru ljubeći “djelom i istinom“. Obilaze stare i nemoćne osobe, bolesnike i samce u župi, te im pomažu prema potrebi i mogućnostima našega Župnog karitasa. Imaju zadaću animirati cijelu župnu zajednicu za karitativno i misijsko djelovanje, posebno u došašću i korizmi u suradnji sa župnikom.

 

            Temeljne zadaće i ciljevi DUGE:

            1. Pomagati vjeroučenicima u osobnom i zajedničkom rastu u vjeri, te ih poticati da daju svjedočanstvo za Krista primjerom vlastita života, da budu vjerni apostoli nove evangelizacije;

            2. Osposobljavati vjeroučenike da postanu i ostanu povezani s Kristom kroz cijeli život, da žive svoj vjernički Savez s Bogom u njegovoj Crkvi, onako kako nam to Isus preporučuje: Ja sam trs, vi ste loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama, tražite što god hoćete, i bit će vam (Iv 15,5-7);

            3. Poučavati vjeroučenike grupnom radu i suradnji kako bi bili u stanju s drugima dijeliti svoje duhovno, vjerničko i životno iskustvo i osjetiti dioništvo u grupnom apostolatu;

            4. Odgajati vjeroučenike da praktično žive svoju vjeru kako nas uči zaštitnik naše župe sv. Jure Mučenik svojom mučeničkom vjerom i ljubavlju;

            5. Uz odgoj u duhovnosti, razvijati kod djece crkvenu dimenziju vjere i vjernosti Crkvi;

            6. Poticati i razvijati kod vjeroučenika darove i karizme u suradnji s njihovim učiteljima i vjeroučiteljima u školi;

            7. Razvijati kod članova kulturu duha također u suradnji sa školom i svima koji ih odgajaju.

 

            Članovi DUGE dužni su:

            1. Moliti ujutro, u podne i navečer, te prije i poslije jela; prije i poslije posla, učenja, putovanja...;

            2. Svake nedjelje pobožno sudjelovati na svetoj misi;

            3. Redovito ići na župnu katehezu i školski vjeronauk, te biti aktivan u svojoj živoj zajednici;

            4. Svake subote za vrijeme vjeronauka bit će misa za dotičnu skupinu vjeroučenika dugaša;

            5. Dobro učiti u školi i rado pomagati drugima, posebno u onome u čemu su nadareni;

            6. Cijeniti i njegovati prijateljstvo, te biti dobrima prema svima čineći im dobra djela;

            7Poštovati svoje roditelje, odgojitelje, učitelje i vjeroučitelje, sve svećenike i redovnike, zatim starije, a posebno slabe i nemoćne osobe;

            8. Držati svojim životnim načelima: Deset Božjih zapovijedi i Dvije zapovijedi ljubavi;

            9. U vrijeme ljetnih mjeseci, organizira se Ljetni tjedan Duge, što je prava prilika za dioništvo u grupnom apostolatu; u sklopu toga tjedna ili u zgodno vrijeme, prema mogućnosti, organizira se jednodnevni izlet.

           

Himna Duge

 

Sa čudesnih sedam boja

Od svjetlosti i od kiše,

Savez s Bogom označuje,

Bog nas voli sve to više.

 

To je Duga što nas vodi

Po krštenju tebi, Kriste,

Što nam tvoju milost daje

Da imamo duše čiste.

 

Mi smo djeca tvoja mala

Poput sitnih kapi kiše.

Prosvijetli nas svojim svjetlom

Da se Duga ne izbriše.

 

Pomozi nam, Kriste Bože,

Da budemo poput Duge

Tvoje svjetlo, tvoje boje,

Da ljubimo jedni druge.

 

Da budemo apostoli

I svjedoci Evanđelja.

Kroz molitvu, igru, pjesmu

Da kličemo od veselja.

 

Sve Dugine drage boje

Simboli su nade, sreće,

Vjere žive i ljubavi

Što nas hrani i pokreće.

 

Što pokreće srca naša

Prema Bogu i bližnjima

Da budemo srca blaga

Kao Isus prema svima.

 

U jedno srce i jednu dušu

Duga nas naša veže i spaja,

Ona je simbol našeg krštenja

I put je naš od zemlje do raja.

           

            Vir, sv. Mala Terezija 1. listopada 2012.

            don Ilija Drmić, župnik

 

 

 

free joomla templatesjoomla templates
2020  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.