Stolica

U jednom španjolskom selu kći zamoli svećenika da pođe u njezin dom kako bi se na trenutak pomolio s njezinim veoma bolesnim ocem. Ušavši u siromašnu kuću, svećenik ugleda muškarca u krevetu kako leži glave uzdignute na dva jastuka. Pokraj kreveta nalazila se stolica. Svećenik pomisli da je tu postavljena zbog njegovog posjeta.
            - Pretpostavljam da ste me očekivali, reče mu.
            - Ne, tko ste vi?, upita ga bolesnik.
            - Ja sam svećenik kojega je vaša kći pozvala da se pomoli s vama. Kad sam ušao, primijetio sam praznu stolicu pokraj vašega kreveta i pomislio sam da je tu postavljena za mene.

Opširnije...

Neobična fleka u crkvenom dvorištu

       Šetajući se ujutro, tijekom dana i navečer u Viru ispred crkve s Brevijarom, Časoslovom u ruci gotovo svakoga dana kroz dvije godine i unatoč tome da sam se često zagledao najprije prema nebu, pogotovo kad je osuto zvijezdama, a potom u asfalt, te sam razmišljajući o Nebu i Zemlji motrio kojekakve fleke nastale usljed curenja ulja iz pojedinih automobila kojima vjernici dolaze u svoju župnu crkvu na misna slavlja nedjeljom i blagdanima držeći se strogo crkvenih i Božjih odredbi u svezi s tim, nisam zamijetio jednu posve neobičnu fleku sve do 14. rujna 2014. kada se slavi Uzvišenje Svetoga Križa.

Opširnije...

Predavanje biskupa Ratka Perića o duhovnom profilu vjeroučitelja

Ne možemo govoriti o duhovnim kvalitetama vjeroučitelja,[1] barem onim temeljnima, a da uvodno ne dotaknemo strahovitu stvarnost grijeha koji je zavišću i zavodljivošću đavla preplavio ljudski rod i ohološću prvoga bračnog para donio nam tragediju smrti. Taj je „grijeh svijeta“ (Iv 1,29), đavla i samu smrt svojom smrću pobijedio Krist Gospodin a svojim uskrsnućem obećao nam i darovao život vječni. On nas je početno opravdao i otkupio bez nas, ali nas ne će konačno spasiti bez nas, bez naše vjere i dobrih djela. Pođimo od početka.

Opširnije...

OSAM BLAŽENSTAVA ZA DJECU I MLADE, TE ODRASLE

1. Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko

• Isuse, pozivaš me da Te slijedim u siromaštvu duhom.

• Ne obećavaš mi nikakvu sigurnost, nikakvo imanje, nijednu zemlju koja bi nam bila trajna domovina, nijedno zemaljsko društvo kojemu bi pripadali.

• Pozivaš da se ne oslanjamo na posjedovanje nikakve vlastite duhovne snage, iskustva ni spoznaju, na koju bi se mogli pozvati i kojom bi se mogli tješiti.

• Daj da poradi Tebe sve ostavimo, izgubimo same sebe - da zadobijemo Tebe.

• Daj da postanemo posve siromašni. I neiskusni. I naivni. Da se ni u koga i ni u što ne

pouzdajemo osim samo u onoga koji nas je pozvao - u Tebe.

Opširnije...

Spremnost dati život za drugoga

Nije moguće shvatiti kršćanina koji ne daje svjedočanstvo. Mi nismo "religija" ideja, čiste teologije, lijepih stvari, zapovijedi. Ne, mi smo narod koji slijedi Isusa Krista i daje svjedočanstvo, rekao je papa Franjo u svojoj homiliji na misi u kapeli Doma svete Marte. U svojoj homiliji Papa je govorio o mučeništvu sv. Stjepana opisanog u Djelima apostolskim. U mučeništvu se jasno izražava borba između Boga i zloduha i sâm je Isus rekao svojima da se raduju kada vide da su progonjeni zbog njegova imena. Biti progonjen, biti mučenik, dati život za Isusa jedno je od blaženstava. Eto zašto, dodao je Papa, zloduh ne može mirno gledati svetost Crkve ili svetost neke osobe te odmah počinje sa svojim spletkama.Opširnije...

free joomla templatesjoomla templates
2021  Župa Sv. Jure Vir - Sva prava pridržana.   Design: Mladen P.